Programul european "Alfabetizarea funcționarilor publici" a început la Crevedia. Se fac înscrieri!

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Gramatica — frecție la piciorul de lemn pentru autorități. Propunem o nouă destinație a fondurilor europene: alfabetizarea funcționarilor publici.

"ANUNȚ — Programul de colectare a deșeurilor reciclabile - fracția uscată" scrie în dreptul "papirusului" postat pe Facebook de Primăria Crevedia.

Totul aparent în regulă... până ne apucăm să citim.

1. -imagine fara descriere- (fractia-uscata2_18514700.jpg)

"Sticla se v-a colecta in sac separat", așadar.

V-a sau va?

Lecție de clasa a II-a. Sticla se "v-a colecta" sau sticla se "va colecta"?

Nu vom jigni publicul încercând să explicăm de ce ar fi corect să scriem "va". Vom atașa doar câteva capturi de ecran care ilustrează destul de bine de ce spunem că e o lecție fundamentală de limba română... de la care funcționarii publici de la Crevedia se pare că au chiulit.

3. -imagine fara descriere- (gramatica2_70916200.jpg)

captură Google

4. -imagine fara descriere- (gramatica_70302800.jpg)

captură Facebook

Fonduri europene destinate alfabetizării funcționarilor publici

Conform Dicționarului explicativ al limbii române, ortograma este un model de scriere corectă, conformă cu regulile gramaticale.

Din păcate, din ce în ce mai multe persoane, în special tineri, fac foarte des confuzie între ortograme atunci când scriu în mediul virtual, punând această greşeală de scriere pe seama grabei ori a economiei de timp, scrie shtiu.ro.

Dacă tinerii pun această greșeală pe seama grabei ori a economiei de timp... ne gândim care e scuza funcționarului public? Se grăbea să-și bea cafeluța? Sau se grăbea să caute pe internet, după tragedia de la Crevedia, informații despre țările fără acorduri de extrădare sau afecțiuni care te scapă de închisoare?

2. FOTO: Ager... (ghiseu-impozite-taxe-anaf_89859500.jpg)

Foto: Agerpres

Amintim că, la aproape opt ani de la devastatorul incendiu din clubul Colectiv din București, pe 26 august 2023, o nouă tragedie zguduia România. De data aceasta, exploziile de la stația GPL din Crevedia, o localitate de lângă București, au provocat o serie de victime printre forțele de intervenție prezente la fața locului. Șase oameni au pierit în urma exploziilor, iar alți 56 au fost grav afectați, inclusiv 43 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, polițiști și jandarmi).

Acum vine și propunerea noastră: să redirecționăm fonduri europene prin programul "Alfabetizarea funcționarilor publici". Desigur, am putea scrie în mod public pe Facebook această propunere, doar că, ce să vezi, Primăria comunei Crevedia a limitat cine poate adăuga comentarii la postare.

2. -imagine fara descriere- (fractie-uscata23_88415800.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel