Ministerul Sănătății va derula și în acest an Programul Național gratuit de depistare activă precoce a cancerului de col uterin, care se adresează tuturor femeilor cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, indiferent de statutul de asigurat al femeii, care nu au un diagnostic confirmat cu această afecțiune.
"Am luat decizia de a continua acest program în scopul prevenirii și combaterii cancerului de col uterin și pentru reducerea incidenței formelor invazive de boală și a mortalității datorate acestora. Foarte important pentru noi este și creșterea gradului de informare a populației pentru adoptarea unui stil de viață sănătos și utilizarea programelor de prevenție", a declarat ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat de presă remis vineri Agerpres.
Conform sursei citate, prin implementarea unui astfel de program, Ministerul Sănătății urmărește în primul rând depistarea bolii în stadii cât mai precoce, vindecabile, și îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente pentru investigații suplimentare și tratament de specialitate.
"În cadrul programului există un număr 97 de rețele unde se recoltează probe pentru testarea Babeș-Papanicolau. Pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau în cadrul programului, o femeie care este eligibilă trebuie să se prezinte la medicul de familie, unde cere eliberarea formularului pentru recoltare și pentru a obține date despre centrul de recoltare", se precizează în comunicat.
După recoltarea într-un centru specializat, femeile primesc rezultatul după 30 de zile la medicul de familie. Dacă acesta este pozitiv, vor fi îndrumate pentru investigații suplimentare; dacă rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o nouă testare după 5 ani.
Programul beneficiază anul acesta de un buget de peste 13 milioane de lei.
Programul de testare gratuita a femeilor este coordonat de nouă unități regionale de management organizate la nivelul Institutelor Oncologice "Prof. dr. Alexandru Trestioreanu" din București și "Prof. dr. I. Chiricuță" din Cluj Napoca, Institutul Regional Oncologic Iași, Spitalul Clinic de Urgență "Sf. Pantelimon", Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului ?prof. dr. Alfred Rusescu', Spitalul Universitar de Urgență București, Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Clinic Județean de Urgență Timișoara, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tg. Mureș.
Programul de screening a debutat în luna iunie a anului 2012.
Conform raportărilor transmise de Unitatea de asistență tehnică și management (UATM) a Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), unitate care coordonează Programul național, din luna iunie 2012 și până la sfârșitul trimestrului I din 2014, 606.132 de femei au efectuat testul Babeș-Papanicolau. La peste 32.600 dintre acestea au rezultat teste pozitive, iar la 1.312 au fost depistate leziuni maligne.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu