Administrația Fondului pentru Mediu lansează programul Iluminat Public 2024.
Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere a unităților administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraş sau municipiu în Programul Iluminat Public 2024, în perioada 20 noiembrie, ora 10:00 - 27 noiembrie 2024, ora 23:59 sau până la epuizarea bugetului.
Suma alocată acestei sesiuni este de 500.000.000 lei, iar înscrierea se va realiza prin intermediul aplicaţiei informatice puse la dispoziţie de AFM, în limita a 200% din bugetul alocat Programului.
Programul vizează modernizarea sistemelor de iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat existente având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu surse LED, completarea sistemului de iluminat public existent cu corpuri de iluminat cu surse LED (în situaţiile în care stâlpii de pe tronsonul respectiv nu sunt echipaţi cu corpuri de iluminat sau acestea sunt deteriorate/nefuncţionale), extinderea sistemului de iluminat existent, precum şi achiziţionarea şi instalarea sistemelor de telegestiune aferente obiectivelor de investiţii.
”Lansarea celei de-a cincea ediții a Programului Iluminat Public reprezintă un pas important în susținerea comunelor, orașelor și municipiilor la nivel național, prin investiții eficiente și durabile. Acest program nu doar că îmbunătățește infrastructura locală, dar aduce și beneficii reale pe plan social și economic. Prin modernizarea sistemelor de iluminat public, contribuim la reducerea costurilor de energie și, implicit, la direcționarea resurselor către alte nevoi esențiale ale comunității. Participarea în program este o oportunitate pentru administrațiile locale care doresc să ofere cetățenilor condiții mai bune, asigurând, totodată, îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.”, a declarat președintele AFM, Laurențiu-Adrian NECULAESCU.
Finanţarea se acordă în procent de maximum 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiţie şi în limita sumelor ce pot fi acordate, în funcţie de categoria unităţii administrativ-teritoriale, după cum urmează:
- pentru comune cu o populaţie de până la 5.000 de locuitori - maximum 1.000.000 lei;
- pentru comune cu o populaţie de peste 5.001 de locuitori - maximum 2.000.000 lei;
- pentru oraşe - maximum 3.000.000 lei;
- pentru municipii de rang 0 - municipiul Bucureşti - maximum 60.000.000 lei;
- pentru municipii de rang I - maximum 6.000.000 lei;
- pentru municipii de rang II - maximum 5.000.000 lei.
Numărul de locuitori, populaţie rezidentă după domiciliu, se stabileşte luând în considerare recensământul aferent anului 2021, publicat pe pagina de internet a Institutului Naţional de Statistică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu