Programul „Masa Caldă” începe cu întârziere. Sunt bani, dar lipsesc normele de aplicare

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Programul „Masa Caldă”, proiect prin care elevii ar urma să primească în primul semestru al anului școlar 2022 - 2023 o masă caldă pe zi, va începe și anul acesta cu întârziere. 

Publicitate

Chiar dacă banii necesari au fost alocați de Guvern, normele de aplicare lipsesc cu desăvârșire. Programul s-a dovedit a fi unul util în anii precedenți, căci o masă caldă înseamnă zeci de elevi care nu abandonează școala. Anul acesta, aleșii au alocat 147 de milioane de lei pentru masa caldă la nivelul întregii țări, însă normele de aplicare se lasă așteptate, ceea ce amână data la care programul poate fi aplicat. Anul trecut, programul a început cu o întârziere de 7 luni, lucru care s-a văzut în prezența copiilor la școală.

Școala Ilarion Felea din Arad este singura din oraș care oferă o masă caldă celor aproape 400 de învățăcei. Primăria a dat 350 de mii de lei pentru a cumpăra containere în care elevii să ia masa. „În urma rectificării bugetului de stat a fost alocată suma necesară continuări programului ,,masă caldă in școli,,. În ceea ce ne priveste asteptam repartizarea sumelor pe judete la propunerea ministerului educatiei Anul trecut, primaria Arad a plătit din bugetul local sumele necesare demarării programului şi a recuperat banii de la guvern. Nu se ştie dacă şi în acest an, va putea suporta aceste cheltuieli în avans”, a declarat purtătorul de cuvânt al de la primăria Arad pentru 9AM News.

Suma zilnică pentru un meniu a crescut de la 10 lei la 15 lei

Programul oferă un suport alimentar pentru preșcolarii și elevii din 300 de unități de învățământ preuniversitar de stat. În prezent sunt 150 de școli care beneficiează de acest program. A crescut și tariful unui meniu zilnic, de la 10 la 15 lei. „Urgenţa adoptării rezultă și din faptul că, pe de-o parte, programul trebuie să fie implementat începând cu data de 1 septembrie 2022, dată de referință pentru începerea noului an școlar 2022-2023, dată până la care unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale trebuie să finalizeze procedurile de achiziție publică a suportului alimentar și să încheie contractele de prestări servicii, astfel încât un număr însemnat de preşcolari şi elevi vulnerabili, aflați în situaţie de abandon şcolar, să nu fie descurajaţi de un cadru legal neadaptat nevoilor reale ale acestora.

În proiect este specificat faptul că „abandonul școlar și părăsirea timpurie a școlii sunt determinate de probleme cronice de la nivelul sistemului național de învățământ, cumulate cu probleme economice și sociale, accentuate de pandemia Covid-19, pentru a limita efectele negative asupra procesului educativ și pentru a susține participarea şcolară, pentru a stimula motivarea pentru învăţare, precum și pentru a sprijini preșcolarii și elevii din medii defavorizate”.

Conform proiectului de ordonanță, „în anul şcolar 2022-2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 300 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă pe zi, sau, după caz, într-un pachet alimentar, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel