EXCLUSIV  Programul național de depistare a hepatitelor Livero2. Cine are acces

Sursă: Unsplash (Sharon McCutcheon)
Sursă: Unsplash (Sharon McCutcheon)

Programul național de depistare a hepatitelor este funcţionat. Iată cine are acces la aceste servicii. 

”Cu adevărat, screeningul, până în momentul de față, a fost un simplu cuvânt. Cu ajutorul acestor programe finanțate în acord cu comisia europeană, din fondul social european, a devenit o realitate în România. În domeniul gastroenterologiei și hepatologiei, funcționează deja două asemenea programe și sunt destinate unor probleme importante de sănătate care realmente pot fi prevenite într-o proporție imensă, de 80%-90% din cazuri.

Primul dintre aceste programe de screening este destinat depistării hepatitelor virale și consecințelor acestora, bolilor cronice hepatice, datorate infecțiilor virale cu virusurile B, C și D hepatititce. Cel de-al doilea program de screening la fel de important este destinat depistării precoce, în stadii premaligne, a cancerului de colon. De asemenea, o problemă oncologică majoră în Europa și în lume.

Programul Livero2 este un amplu program regional de prevenire, de screening și de diagnostic al pacienților care au boli cronice hepatice datorate virusurilor hepatitice B, C și D, program care își propune să depisteze aceste afecțiuni în stadii asimptomatice, așa cum faci oricare program de screening și mai mult decât atât, este adresat unor categorii care până în momentul de față au fost neglijate sau au avut un acces limitat la acțiuni de prevenție, de diagnostic și de tratament în România, e vorba de grupurile vulnerabile. 

Grupurile vulnerabile sunt foarte bine negociate și definite împreună cu Comisia Europeană, anume pacienți care vin din mediul rural, care vin din comunități izolate, rurale, persoane sărace, persoane neasigurate, persoane fără adăpost, persoane care anterior au fost în centre de plasament, persoane cu dizabilități sau însoțitorii lor, cei care lucrează sau au lucrat pe cont propriu în agricultură, membri din familiile monoparentale, dependenții de droguri sau alcool și alte substanțe sau victime ale violenței domestice și traficului de persoane umane. În general este vorba despre acele categorii neglijate, fără acces, care nu au prezentat un interes special pentru alte programe care s-au derulat până în momentul de față în România”, a explicat profesor doctor Liana Gheorghe, medic primar gastroenterologie și profesor al UMF ”Carol Davila”, în cadrul Academiei de Sănătate. 

Youtube video image

Paracetamolul, ”cel mai periculos medicament fără prescripție medicală”

Cei mai mulți dintre noi iau paracetamol pentru o varietate de afecțiuni minore, inclusiv dureri de cap, dureri de dinți sau pentru a reduce temperatura. Dar dacă este luat incorect, medicamentul este capabil să ne provoace boli grave, inclusiv insuficiență hepatică. În plus, un anumit tip de paracetamol – acetaminofenul – a fost numit „cel mai periculos medicament fără prescripție medicală” din America, de către un expert medical din SUA

Afecțiunea care necesită un transplant este cunoscută sub numele de hepatită toxică - în cazul în care ficatul devine inflamat din cauza unei reacții adverse la medicamente, substanțe chimice sau alcool. Vorbind despre aceste cazuri, medicul generalist britanic, dr. Sarah Jarvis, a spus: ”Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvente medicamente luate în Marea Britanie”. Citește continuarea AICI

Căpșunile organice ar putea fi cauza unui focar de hepatită izbucnit în două țări

Hepatita A se transmite de obicei pe cale fecal-orală, ceea ce înseamnă că o persoană ingerează cumva fecale contaminate de la o persoană infectată. Fructele au fost vândute sub mărcile FreshKampo și HEB.

Produsele au fost disponibile la diverși retaileri din SUA, inclusiv Aldi, Kroger, Safeway, Walmart și Trader Joe's.

În SUA, 17 persoane s-au îmbolnăvit: 15 în California și câte unul în Minnesota și Dakota de Nord, conform Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA). Doisprezece dintre cei care s-au îmbolnăvit au fost internați în spital. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel