Urmărește emisiunea live


Programul național pentru sănătatea femeii. Ciuhodaru: acces gratuit la informare și consultații

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă și susține că programul național pentru sănătatea femeii a devenit realitate, iar cancerul poate fi tratat doar dacă e diagnosticat în faza incipientă.

Alegeri prezidentiale 2024

”Nu uitați să vă testați. Programul național pentru sănătatea femeii a devenit realitate. Cancerul poate fi tratat doar dacă e diagnosticat în faza incipientă.

Toate româncele pot beneficia gratuit de infomare şi acces la toate consultaţiile şi investigaţiile necesare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul precoce a celor mai frecvente tipuri de cancer.

Sunt alocați doar în prima etapă 47 milioane de euro iar câte 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce din fiecare regiune de dezvoltare. Absenţa educaţiei pentru sănătate și lipsa banilor au ajuns să producă zilnic drame în rândul femeilor din România.

Care sunt cele trei tipuri de cancer sunt diagnosticate târziu

Cele 3 tipuri de cancer sunt diagnosticate târziu, atunci când şansele de vindecare sunt reduse, pentru că există 2 bariere:
1. educaţională- mă refer la educația pentru sănătate (52% dintre românce nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient iar 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor cancere.)
2. și cea economică- accesibilitatea (mai exact gratuitatea şi disponibilitatea) la programele naționale de screening pentru cancerul de sân și cancerul de col uterin.

Soluții există:


1. Introducerea orelor de educaţie pentru sănătate (proiect meu este la Senat), inclusiv cea de sănătatea reproducerii, pentru dobândirea unor cunoştinţe şi deprinderi legate de anatomie, fiziologie, metode de autoexaminare, examene periodice, simptome de alarmă.
2. Acces gratuit pentru toate doamnele şi domnişoarele din România la toate consulaţiile şi investigațiilor medicale necesare depistării precoce a acestor trei tipuri de cancer. Mai precis:
a) 47 de milioane de euro sunt destinați pentru programul naţional de depistare a cancerului de col, din care 5 milioane de pentru elaborarea metodologiei de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeş Papanicolau) precum şi pentru formarea personalului medical (medici și asistenți, tehnicieni de radiologie şi anatomie patologică, fizicieni, psihologi) care va fi implicat în efectiv derularea acestor programe.
b) câte 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce din fiecare regiune de dezvoltare: Nord-Vest, Nord-Est, Sud Muntenia şi Centru.

Rețineți ! Nu uitați să vă testați. Acest program poate face diferența dintre viață și moarte”, a declarat medicul Tudor Ciuhodaru, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel