Economistul Adrian Câciu critică Guvernul pentru programul "Noua Casă", prin care plafonul la creditele imobiliare va fi crescut şi anunţă o explozie a preţurilor.
"Ridicarea plafonului până la care poate fi achiziţionat un apartament prin Programul Noua Casă (înţeleg că așa vor să redenumească guvernanţii programul O familie, O casă adoptat prin Legea nr. 40/2020) este total în dezavantajul beneficiarilor care vor plăti prețuri mai mari, a statului (garanții mai mari = datorie publică mai mare), dezechilibrant pentru piaţa creditelor imobiliare şi discriminatoriu faţă de beneficiarii programului Prima Casă.
Programul "O familie, o casă" aprobat prin Legea nr. 40/2020 avea un plafon de achiziţie a unui apartament de 70.000 euro. Programul Prima Casă avea un plafon de 65.000 euro. 65% din total credite imobiliare sunt credite Prima Casă, deci este evident că existența acestor plafoane a ajustat și piața preţurilor la imobiliare menţinând-o într-un echilibru.
Vă invit să faceţi un exerciţiu de imaginaţie şi să vă închipuiţi ce înseamnă ridicarea plafonului la 140.000 euro pe unitate locativă având în piaţă aceleaşi unităţi locative care se valorificau la 60-70 mii euro", a scris Adrian Câciu pe Facebook.
"Va fi o explozie a prețurilor în imobiliare. O creştere a prețurilor între 25 şi 50%. Enorm! În context de criză, să ai creştere artificială de preţuri încurajată prin măsuri statale este dezastru socio-economic.
Dar şi o creştere semnificativă a riscului apariției creditelor neperformante. Este evident că oamenii vor dori ceva mai scump, mai mare, chiar dacă există riscul să nu poată plăti timp de 30 de ani ratele. Dar ce ne facem dacă acel "mai scump şi mai mare" este vechiul "mai ieftin și la fel de mare"? Cine profită?
Și de ce se face acest lucru pe seama statului care garantează valori care vor fi evident supraevaluate?
Sunt curios ce spune BNR despre acest subiect.", a mai scris economistul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu