Programul nuclear iranian. Fost secretar NATO: O cursă foarte periculoasă

Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a pledat pentru acordul internaţional privitor la programul nuclear iranian, document care în opinia sa, deşi nu este perfect, constituie cea mai bună opţiune, transmite vineri dpa.

Cred că alternativa este mai rea întrucât ea înseamnă că nu ai niciun control, că nu ai nicio perspectivă asupra programului nuclear al Teheranului şi asupra ambiţiilor sale nucleare, a declarat Rasmussen pentru agenţia de presă germană, în marja unei conferinţe privind democraţia şi securitatea, începută joi la Copenhaga.

Dacă Iranul ar avea succes în dezvoltarea unei arme nucleare, atunci ar începe o foarte periculoasă cursă a înarmării în regiune, a subliniat fostul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice.

Anul trecut, SUA s-au retras din acordul încheiat în 2015 de şase mari puteri mondiale şi Iranul. În opinia lui Anders Fogh Rasmussen, această decizie a Washingtonului a fost menită să aducă din nou Teheranul la masa negocierilor, strategie riscantă, dar care poate avea sorţi de izbândă. Această abordare este similară cu cea a preşedintelui american Donald Trump faţă de Coreea de Nord, a subliniat Rasmussen, potrivit căruia SUA ar trebui să pună mai mult accent pe alinierea cu poziţia altor state, precum aliaţii europeni din cadrul NATO.

Blocarea strâmtorii Ormuz, o cale maritimă importantă pentru transporturile de petrol, ar fi un dezastru pentru economia mondială, a adăugat Anders Fogh Rasmussen, secretar general al NATO între 2009 şi 2014 şi premier al Danemarcei în perioada 2001-2009.

Pe de altă parte, Rasmussen şi-a exprimat speranţa că Rusia va reveni la masa negocierilor şi va participa în mod constructiv la modernizarea Tratatului privind forţele nucleare intermediare (INF), fiind nevoie de un cadru actualizat întrucât tehnologia s-a dezvoltat cuprinzător, iar noi actori internaţionali, precum China şi Iranul, s-au dotat cu rachete. INF, semnat de SUA şi fosta Uniune Sovietică în 1987, a interzis rachetele lansate de la sol ce transportau focos nuclear pe o distanţă cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

SUA, susţinute de aliaţii săi din NATO, acuză Moscova de încălcarea INF prin dezvoltarea sistemului său 9M729, cunoscut în cadrul NATO drept SSC-8. Washingtonul a stabilit drept termen limită data de 2 august pentru ca Rusia să se conformeze, în caz contrar considerându-se că tratatul a expirat.

Rusia, ce respinge acuzaţiile, şi-a anunţat intenţia de a se retrage din INF.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel