EXCLUSIV  Programul Stații de Reîncărcare în localități. Laurenţiu Neculaescu (AFM) vine cu toate detaliile / video

Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Laurențiu Neculaescu, președintele AFM, a fost invitat la DC News unde a vorbit despre Programul Stații de Reîncărcare în localități.

„În momentul acesta, în lume, e o furie de construcție de stații electrice de încărcare. Cum faceți dumneavoastră?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Administrația Fondului pentru Mediu a avut două programe de finanțare în acest sens, unul pentru stație de putere mare și unul pentru stație de încărcare de putere normală. Pentru cel pentru stație de putere mare am reușit să finalizăm evaluarea celor 1027 de aplicații. Undeva la sfârșitul săptămânii viitoare vom publica lista. Sunt 787 de UAT-uri care au fost declarate eligibile și vor începe semnarea contractelor de finanțare și implementarea. Deci la sfârșitul săptămânii viitoare pe pagina de internet a AFM se va publica lista cu cele 787 de UAT-uri.

Mai durează două săptămâni de zile semnarea contractelor de finanțare și din acel moment vor apărea licitațiile pentru achiziția stațiilor și implementarea lor efectivă.”, a spus Laurențiu Neculaescu. 

„UAT-urile, sper, să nu se ocupe ele de așa ceva fiindcă nu vor fi gata niciodată, ci să subcontracteze la mediul privat să facă aceste stații și să le exploateze.", a spus Bogdan Chirieac. 

„Nu sunt interzice prin ghidul de finanțare concesiunile sau delegarea serviciului de operare a acestor stații. Deci ei fac achiziția pentru că ei sunt aplicanții. Ei vor face achiziția cu licitație, după care, dacă vor să pună la dispoziție sau să delege serviciul de operaționalizarea acestor stații, este alegerea fiecărui primar în parte.

Să știți că la mine la Târgoviște funcționează stațiile, primăria Târgoviște a aplicat mai demult pe un program și funcționează stațiile de încărcare.", a spus Laurențiu Neculaescu. 

„Cine le exploatează?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Primăria.”, a spus Laurențiu Neculaescu. 

„Adică banii pe curent îi ia primăria?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Da. Primăria le exploatează și funcționează stațiile. Sunt puse prin oraș, în diverse locații. Și eu mi-am încărcat o dată mașină.", a spus Laurențiu Neculaescu. 

„Nu aveți în vedere un astfel de program pentru privați? Să construiască ei stațiile?”, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Oricum ei le construiesc, doar că achiziția o face primăria respectivă, dar tot privatul vine și montează stația respectivă, el o construiește, amenajează locul de parcare. Dacă primăria respectivă consideră că este oportună delegarea serviciului către un operator privat, poate să o facă. Noi nu am interzis prin ghidul de finanțare delegarea serviciului sau concesionarea lui. Am lăsat la alegerea fiecărei unități administrativ-teritoriale să gândească în ce fel vor gestiona aceste stații.”, a spus Laurențiu Neculaescu. 

„Ideea e generoasă, e bună, dar nu am încredere în capacitatea administrativă a UAT-urilor să gestioneze astfel de stații de încărcare fiindcă stațiile astea se mai strică, ai nevoie de service.", a spus Bogdan Chirieac. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel