EXCLUSIV  "Progrese fantastice" în tratarea mielomului, cancerul măduvei osoase. Dr. Daniel Coriu: S-a schimbat rata de supraviețuire

FOTO: Freepik @stockmaker
FOTO: Freepik @stockmaker

Prof. dr. Daniel Coriu, medic primar hematolog, a vorbit de ”progresele fantastice” făcute în domeniul hematologic.

Prof. dr. Daniel Coriu, medic primar hematolog, șeful Clinicii de Hematologie de la Institutul Clinic Fundeni și UMF Carol Davila București, în același timp și președinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), a vorbit, în cadrul Academiei de Sănătate de la DC News și DC Medical, despre noutățile în privința viziunii asupra mielomului sau plasmocitului, care este o formă de cancer al măduvei osoase, precum și a pronosticului acestei boli. 

”În această boală, în ultimii 20 de ani, s-au făcut progrese fantastice. Și când spun fantastic nu exagerez. Totul a plecat de la o mai bună cunoaștere a fiziopatologie, o mai bună cunoaștere a mecanismelor moleculare care stau la bazele acestei boli. De aci a plecat tot, a plecat progres în diagnostic, progres în terapii.

Este foarte adevărat că ce avem astăzi nu seamănă aproape deloc cu ceea ce aveam acum 20 de ani. S-a schimbat inclusiv rata de supraviețuire, s-a schimbat inclusiv percepția noastră, a hematologilor, despre această boală și, bineînțeles, și sper, și percepția pacienților noștri.

Dacă până nu demult ne era foarte greu să pronunțăm cuvântul cancer, acum da, putem să spunem: Da, este un cancer. Este o formă de cancer al plasmocitelor, o proliferare necontrolată a plasmocitelor, adică acele celule din măduva noastră, din măduva hematogenă care au funcția fiziologică să producă anticorpi, adică imunoglobuline”, a explicat dr. Daniel Coriu în emisiunea ”Academia de Sănătate”.

FOTO: Freepik @stefamerpik

Dr. Daniel Coriu: ”Apar durerile osoase”

”În această boală, existând această proliferare necontrolată, vom avea două consecințe: o dată o proliferare la nivelul măduvei hematogene - deci măduva hematogenă va fi invadată de aceste celule care mai au un efect colateral pe osteoclast și osteoblast. Adică celulele formatoare de os vor mobiliza calciul din os,  iar în acel moment osul devine foarte moale și se rupe. Apar durerile osoase și apar fracturile”, a explicat medicul Daniel Coriu.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel