EXCLUSIV  Progrese în oncologie. Tratamentele inovatoare fac ca boala oncologică să fie doar o boală cronică, nu una mortală / video

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Cătălin Radu, managerul Bristol Myers Squibb, o companie farmaceutică de top ce investește în cercetarea și dezvoltarea unor noi medicamente, pentru inovația în sănătate, a fost invitat la emisiunea "Dezbateri în Sănătate", de pe DC News și DC Medical, unde a vorbit despre tratamentele inovative apărute în oncologie. 

Managerul companiei farmaceutice a vorbit despre noile tratamente oncologice apărute de care pacienții români ar trebui să beneficieze. 

„Să ne oprim puțin asupra oncologiei în România. Cum arată în momentul de față situația? Ce tratamente inovative au apărut și ar trebui să beneficieze de ele și pacienții din România? Oncologia s-a schimbat mult în ultimele decenii.”, a spus Val Vâlcu.

„Oncologia s-a schimbat extraordinar de mult și să știți că s-a schimbat și în România. Și pacienții din România au o șansă extraordinară la tratamente care aproape transformă boala oncologică într-o boală cronică. Am să vă dau câteva exemple. Avem pacienți din studii cu produse Bristol care sunt în viață la 7 ani de când au început tratamentul pentru o boală cum ar fi melanomul metastazat unde speranța de viață, până să apară produsele de imuno-oncologie, aproape nu exista.

Cu combinația de două medicamente imuno-oncologice de la Bristol Myers Squibb care, după știință mea, în acest moment, are cele mai bune date de supraviețuire din tot ce există, noi avem o rată de supraviețuire de peste 50% la 5 ani.

Avem 48% din pacienți în viață la 7 ani. Mi se pare ceva de domeniul fantasticului.", a spus Cătălin Radu.

„Este pentru că pe de o parte, sunt 7 ani de viață câștigați, dar în acest interval pot apărea noi descoperiri care duc și mai departe. În HIV-SIDA s-a observat mecanismul ăsta. A fost demonstrat că pe măsură ce trecea timpul, câștigai timp cu medicamentele noi inovative, apăreau alte produse care luptau cu virusul încă o perioadă și reușeau să-l țină sub control. S-a ajuns să fie considerată boală cronică. Dacă și în cancer se urmează același traseu, putem spune că veștile sunt bune.”, a completat Val Vâlcu

„Cancerul este, din păcate, o boală în care mai avem foarte multe de descoperit pentru că suferă în permanență mutații. Sunt miliarde de mutații posibile și dacă aș îndrăzni să intru puțin în istorie, tratamentul cancerului a început chirurgical când se putea și care a rămas o opțiune extraordinar de bună, cu condiția să-l depistezi timpuriu. A început cu chimioterapie ca tratament medicamentos. Ce făcea? Omora aproape nediscriminatoriu orice celulă cu multiplicare rapidă. De aceea la chimioterapie cade părul, nu mai cresc unghiile. A venit o altă etapă, a terapiilor țintite.

Ultima descoperire este aceea despre care am spus, imuno-oncologia, educarea sistemului imunitar care surprinzător reușește după aceea să și rămână educat. Avem foarte multe cazuri de pacienți, documentate cu publicații, care la ani de zile după oprirea tratamentului au avut în continuare răspunsul la tratament, fie boala care nu a mai progresat, fie a intrat în remisie la un anumit timp după ce a oprit tratamentul, ceea ce spune că mecanismul este extraordinar de complex și că celula o dată educată, cumva acolo, rămâne o perioadă.

 Mai avem foarte multe de depistat.", a spus Cătălin Radu la emisiunea "Dezbateri în Sănătate", de pe DC News și DC Medical.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel