Regatul Unit, Statele Unite şi Australia vor dezvolta arme supersonice în cadrul unui proiect comun.
Regatul Unit, Statele Unite şi Australia au anunţat marţi că vor dezvolta în comun arme hipersonice în cadrul pactului lor de securitate AUKUS pentru zona indo-pacifică menit să contracareze influenţa tot mai mare a Chinei în regiunea Pacific, relatează AFP, citat de Agerpres.
Rachetele hipersonice, care pot atinge de cinci ori viteza sunetului sau mai mult, sunt mai rapide şi mai manevrabile decât rachetele standard, ceea ce le face mai dificil de interceptat.
Statele Unite au testat cu succes pentru prima dată în octombrie 2021 această tehnologie folosită deja de Rusia sau China.
Ne angajăm (...) astăzi să începem o nouă cooperare trilaterală în domeniul capacităţilor de război hipersonice, contrahipersonice şi electronice, au declarat liderii american Joe Biden, britanic Boris Johnson şi australian Scott Morrison, potrivit unui comunicat comun.
Aceştia au convenit, de asemenea, să extindă schimbul de informaţii şi să aprofundeze cooperarea în materie de inovaţie în domeniul apărării.
În martie, Rusia a susţinut că a folosit rachete hipersonice în Ucraina, ceea ce ar fi prima utilizare cunoscută în condiţii reale de luptă a acestui sistem testat pentru prima dată în 2018.
Washingtonul, Londra şi Canberra au anunţat în septembrie 2021 parteneriatul strategic AUKUS pentru regiunea Indo-Pacific, vizând China, dar fără a o numi, notează AFP.
SUA au testat cu succes o rachetă hipersonică la mijlocul lunii martie, dar a păstrat tăcerea timp de două săptămâni pentru a evita escaladarea tensiunilor cu Rusia, în vreme ce președintele Joe Biden era pe cale să plece în Europa, potrivit unui oficial al apărării familiarizat cu testarea rachetei.
Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) a fost lansată de pe un bombardier B-52 în largul coastei de vest, a spus oficialul, în primul test de succes al versiunii Lockheed Martin a sistemului, scrie CNN. Un motor de rapel a accelerat racheta la viteză mare, moment în care un al doilea motor a propulsat racheta la viteze hipersonice de 5 Mach și mai mult. Vitezele Mach sunt o unitate de măsură pentru proiectilele care depășesc viteza sunetului. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News