Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) face un apel către autorități în urma unui proiect de lege controversat care prevede că Grădinile zoologice vor putea să vândă animalele „în surplus” pentru sacrificare, pentru vânătoare și pentru circ.
FPAM, prin vocea senatorului Marius Marinescu, trage un semnal de alarmă cu privire la acest proiect de lege.
”Prostie sau triadă criminală?! Doi parlamentari au depus o inițiativă legislativă cu scopul de a transforma grădinile zoologice în câmp de vânătoare, abator sau arenă de circ. Cei doi au propus următoarele trei monstruozități:
1. Masacrarea animalelor sălbatice din grădinile zoologice prin vânătoare dacă sunt în exces. De exemplu, dacă avem două maimuțe în plus la zoo, acestea vor fi scoase în pădure și împușcate.
2. Dacă nu s-a soluționat chestiunea surplusului de animale din grădinile zoologice, apare în discuție o altă chestiune revoltătoare ce constă în transportul animalelor, nu la circul din Parlament, ci în arena de circ.
3. Dacă cele două variante amintite mai sus nu sunt satisfăcătoare, atunci animalele vor fi sacrificate. Acești indivizi confundă animalele economice (găini, porci, capre) cu animale sălbatice (maimuțe, lei, urși).
Mai mult, inițiativa legislativă instigă la infracționalitate, la ucidere cu intenție, cruzimi asupra animalelor, toate acestea având sancțiuni penale prevăzute de Legea de protecție a animalelor. Este o propunere neinspirată care pare să aibă în spate rechini imobiliari vânători, care vor să transforme grădinile zoologice într-o pădure de blocuri. Ne amintim de episodul petrecut cu câțiva ani în urmă în Grădina Zoologică din București când a fost împușcat elefantul Gaya. Ulterior, o parte din Grădina Zoologică a fost transformată într-o pădure de blocuri. Sperăm să nu se repete istoria!
Dacă numărul animalelor de la ZOO este prea mare, acestea trebuie relocate în rezervații, să trăiască în mediul lor natural deoarece grădinile zoologice sunt ca niște pușcării. Animalele ținute în captivitate se înmulțesc foarte rar din cauza stresului.” a declarat Marinescu.
”FPAM solicită Poliției Animalelor, Parchetului și autorităților abilitate să verifice dacă nu cumva în spatele acestei inițiative legislative există alte interese și să acționeze ca atare!” a subliniat Marinescu.
”Să nu ne fie frică de animalele sălbatice! Să le protejăm! Să le întoarcem în natură desființând grădinile zoologice. Această inițiativă legislativă este încă o dovadă clară că parlamentarilor trebuie să li se facă periodic un control psihologic astfel încât să nu se mai propună asemenea proiecte! Așa se întâmplă când dai briciul pe mâna maimuțelor!'”, a concluzionat Marius Marinescu, pentru DC News.
Proiectul legislativ a fost inițiat de Calotă Florică Ică și Maria Stoian, deputați PNL.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, miercuri, un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Vieţii Sălbatice, în care afirmă că torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii şi solicită Guvernului să vină cu un plan de plantare de copaci mai ambiţios, mai ales în afara fondului forestier, pe terenuri nisipoase ori degradate.
"România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate, păduri şi viaţă sălbatică. Aproximativ 35% din suprafaţa României este acoperită de păduri, un patrimoniu natural cu o valoare ecologică inestimabilă. Sunt păduri care găzduiesc mii de specii de animale şi plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei. Pădurile şi speciile de floră şi faună pe care le adăpostesc se află, însă, deseori sub ameninţare. În ultimele decenii, acţiunile noastre au dus la distrugerea habitatelor unor specii sălbatice, forţându-le să caute hrană în proximitatea aşezărilor umane. Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare. Comiterea de abuzuri la adresa animalelor sălbatice, chinuirea şi traficarea lor ne expun suplimentar pe noi, oamenii, la diverse virusuri. Astfel de practici cresc riscul apariţiei unei pandemii, precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea şi viaţa în ultimul an", spune şeful statului în mesaj.
El subliniază că pădurile protejează biodiversitatea şi sunt cruciale pentru combaterea schimbărilor climatice.
"Relaţia de respect cu viaţa sălbatică şi cu mediul înconjurător este esenţială pentru sănătatea noastră. Este fundamental să promovăm permanent modele şi practici de gestionare a pădurilor şi a vieţii sălbatice care să susţină atât bunăstarea noastră, a oamenilor, cât şi conservarea pe termen lung a ecosistemelor. Implicarea noastră trebuie să meargă dincolo de protejare, pentru că este necesar să ajutăm natura să se regenereze. Plantarea de copaci contribuie la acest proces de regenerare", arată Iohannis.
Președintele afirmă că eforturile de împădurire care au avut loc recent în România reprezintă un motiv de optimism.
"În 2020, am acordat patronajul campaniei naţionale de împădurire organizate de Guvern. Împreună am plantat peste 50 de milioane de puieţi, o investiţie cu beneficii reale pentru mediu, ecosisteme naturale, dar şi pentru sănătatea românilor şi pentru generaţiile viitoare. În 2021, solicit Guvernului să fie şi mai ambiţios, să vină cu un plan de plantare mai ales în afara fondului forestier, pe terenuri nisipoase ori degradate. Salut, totodată, iniţiativa Executivului de a aloca un miliard de euro pentru păduri în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Protejarea mediului este o prioritate în care vom investi constant în viitor", spune preşedintele Iohannis.
El indică faptul că un rol foarte important în combaterea defrişării ilegale a pădurilor şi în iniţiativele de împădurire şi protejare a vieţii sălbatice îl au reprezentanţii societăţii civile, context în care încurajează asociaţiile de mediu să-şi continue demersurile şi să vină în completarea efortului autorităţilor publice de a proteja patrimoniul natural.
"Este esenţial ca societatea civilă, media şi cetăţenii să rămână vigilenţi şi implicaţi activ în protejarea pădurilor şi a vieţii sălbatice. Sunt un susţinător fără rezerve şi mă voi implica activ în promovarea eforturilor de regenerare a pădurilor şi a speciilor de animale şi plante sălbatice. Îmi doresc ca, în aceste demersuri, să am alături de mine cât mai mulţi români", a conchis Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News