Oana Florea, vicepreședinte în Comisia juridică, a depus la Senat, împreună cu Eugen Nicolicea, o propunere legislativă pentru modificarea Legii 76/2002.
Mai exact, este vorba despre ”persoanele privative de libertate care mai au de executat cel mult 12 luni, dar nu mai puţin de trei luni de închisoare, pot urma un program de formare profesională organizat de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, cheltuielile necesare formării fiind suportate din bugetul asigurărilor pentru șomaj”.
”În forma actuală a legii, cei condamnați aveau posibilitatea de a urma aceste cursuri în ultimele 9 luni de condamnare. Practica la nivelul sistemului penitenciar a demonstrat că această perioadă de 9 luni este insuficientă pentru parcurgerea tuturor etapelor procedurale necesare pentru obţinerea documentaţiei solicitate de furnizorii de formare profesională, pentru fiecare deţinut selectat în vederea efectuării acestor cursuri”, precizează Oana Florea într-un comunicat către DC News.
Diferența de trei luni este semnificativă întrucât ”Au existat situaţii în care deţinuţii selecţionaţi nu au putut procura în termen documentele, nu au susţinut examenul de absolvire și ulterior au acţionat în instanţă unitatea penitenciară/furnizorul de formare pentru că nu i-a certificat absolvirea, sau nu a beneficiat de credite sau recompense”, mai precizează sursa citată.
”Inițiativa legislativă are ca principal impact macroeconomic creşterea ratei de ocupare a forţei de muncă şi scăderea ratei şomajului. Din punct de vedere social, modificarea legii are în vedere scăderea riscului de recidivă prin creşterea şanselor de reintegrare socială a persoanelor ce au executat pedepse privative de libertate”, se arată în comunicat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu