Proiect desființare SIIJ. Kelemen Hunor: Dosarele magistraţilor NU trebuie să se întoarcă la DNA

Liderii coaliției de guvernare PNL - USR-PLUS - UDMR
Liderii coaliției de guvernare PNL - USR-PLUS - UDMR

Proiectul USR-PLUS, susținut de o parte a PNL, privind desființarea SIIJ, nu are acordul UDMR. Pentru a doua oară, un lider al formațiunii maghiare susține că magistrații nu trebuie anchetați de procurorii DNA, parte în dosarele pe care le judecă instanțele.

Liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat că proiectul pentru desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ) va fi modificat în Parlament.

Președintele UDMR a declarat că se poartă discuții desppe cine va prelua dosarele magistraţilor cu probleme. Potrivit lui Kelemen, dosarele magistraţilor ar trebui instrumentate de Parchetul General, unde există deja un departament de urmărire penală şi criminalistică.

”Nu am probleme cu desfiinţarea Secţiei Speciale de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, a spus Kelemen . Avem o problemă unde ajung aceste dosare şi cine va ancheta pe magistraţi. Aici punctul nostru de vedere este uşor diferit faţă de al colegilor noştri. Nu trebuie să ne întoarcem acolo de unde am plecat (n.r. dosarele la DNA), ci la procurorul general. Nu trebuie să înfiinţezi nicio structură nouă. Nu poţi să reduci totul doar la fapte de corupţie în cazul magistraţilor, ca dosarele să fie anchetate de către DNA. Și atunci să fie la procurorul general, la Ministerul Public, fiindcă există, în cadrul Ministrului Public, un departament de urmărire penală şi criminalistică. Acolo ar trebui duse aceste dosare, nici la DNA, nici la DIICOT”, a spus Kelemen, duminică, la Prima TV”.

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botond, denunță abuzuri în Justiție

În ianuarie, liderul parlamentarilor maghiari, Csoma Botond, a intrat într-o dispută cu DNA, după ce a afirmat că procurorii anti-corupție au făcut presiuni asupra judecătoorilor, în perioada în care dosarele magistraților erau administrate de Parchetul anti-corupție, și că după desființarea SIIJ ar trebui ca dosarele să se întoarcă la Parchetul General.

DNA a ripostat după declarațiile lui Csoma Botond printr-un comunicat: ”A susține că procurorii D.N.A. au comis fapte de abuz în serviciu și șantaj față de magistrați reprezintă un atac direct și nefondat la adresa instituției, care aduce atingere probității profesionale și independenței magistraților procurori. Nu există nicio hotărâre definitivă a vreunei instanțe care să constate săvârșirea presupuselor abuzuri comise de procurorii DNA”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel