EXCLUSIV  Proiect început de Ceaușescu, reluat de Burduja. Chirieac: Dați-i drumul, domnule ministru, este șansa noastră / video

Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a fost invitat marți, 5 septembrie, la interviurile DC News, unde a vorbit despre proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești, un proiect de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu și abandonat de autorități.

„O prioritate este stocarea pe bază de hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, celebrul proiect Tarnița-Lăpuștești. L-am reluat”, a spus ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Proiectul hidrocentralei de la Tarnița-Lăpuștești este un proiect de pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

„A fost reluat pentru că a fost făcut de Nicolae Ceaușescu, dar nu a apucat să-l termine”, a completat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Da, ideea este din perioada interbelică. Toată Europa are acest gen de hidrocentrale, inclusiv Bulgaria care are una, elvețienii au o sută, austriecii au zeci și la noi relieful permite pentru că este acest principiu al diferenței de altitudine între două lacuri, unul sus, unul jos, iar în momentul în care ai exces de producție pornești pompele și urci apa în lacul superior”, a precizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Adică dimineața și seara dai drumul la apă de sus în jos pentru a face energie. Peste zi sau în weekend urci apa de jos în sus cu zero cost de energie”, a adăugat analistul politic Bogdan Chirieac.

„Este cu atât mai important cu cât noi, în 2030, 2031, 2032, vom pune pe linii reactoarele de la Cernavodă, unitățile 3 și 4, reactoarele mici modulare de la Doicești, deci mai vin niște gigawaţi în sistem care produc în bandă, deci ele nu pot să fie oprite. Nici astăzi nu putem să oprim unitățile 1 și 2 pentru că avem un exces de producție și trebuie să echilibrăm sistemul”, a menționat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

„Nici termocentrala nu prea puteți să o opriți. Până o pornești..., plus că durează două zile să pornești termocentrala”, a spus analistul politic Bogdan Chirieac.

„Este complicat, durează. La gaz este puțin mai ușor și poți să folosești și centralele pe gaz, dar cu siguranță varianta este aceasta cu Tarnița-Lăpuștești și mai sunt vreo 8 locuri din țară, așa la prima vedere, identificate de institutul care a gestionat lucrul acesta și care astăzi nu mai există”, a menționat ministrul Energiei.

„La îndemnul meu au venit vreo 14 oferte de la companii mari”

Întrebat dacă există bani europeni, Sebastian Burduja a răspuns:

„Eu cred că nu va fi nevoie. Deci, SAPE, compania care are în gestiune Tarnița-Lăpuștești, a făcut o constatare de viață la îndemnul meu și au venit vreo 14 oferte, companii mari, compania CHMP din Coreea, care este cea mai mare din lume pe așa ceva. Toți vor să facă acest proiect pentru că își dau seama că este foarte rentabil”, a explicat ministrul Energiei.

„Deci să-l facă privatul. Dați-i drumul. domnule ministru, este șansa noastră acolo”, a precizat Bogdan Chirieac.

„În 5, 6 sau 7 ani vom avea și Tarnița-Lăpuștești. Nu vor fi miracole, dar ea trebuie făcută, trebuia făcută de mult”

„Cel târziu într-un an de zile vom avea un studiu de fezabilitate făcut serios. El nu există. Sunt niște studii de prefezabilitate, de oportunitate, dar un studiu serios nu există. Apoi, într-un interval de 5, 6 sau 7 ani vom avea și Tarnița-Lăpuștești. Acesta este calendarul. Elvețienii au pus recent în funcțiune o hidrocentrală, tot pe la 1 GW putere instalată și le-a luat 12 ani. Deci nu vor fi miracole, dar ea trebuie făcută. Trebuia făcută de mult”, a conchis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Vezi emisiunea integrală în materialul video de mai jos:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel