Camera Deputaţilor a decis, miercuri, ca proiectul de modificare a unor acte normative în domeniul ordinii şi siguranţei publice, iniţiat de social-democraţii Carmen Dan şi Florin Iordache, care se referă la extinderea atribuţiilor poliţiştilor, să fie retrimis pentru o săptămână la comisiile de specialitate pentru rediscutarea raportului.
Propunerea a venit din partea liderului deputaţilor liberali, Raluca Turcan. 'Vă solicităm reîntoarcerea la Comisie şi vot săptămâna viitoare', a spus Turcan de la tribuna Camerei Deputaţilor. Decizia a fost luată cu 154 de voturi 'pentru', un vot 'împotrivă' şi o abţinere.
Deputatul PNL Victor Paul Dobre a afirmat în plenul Camerei Deputaţilor că în comisiile de specialitate au fost încălcate procedurile regulamentare.
'Vorbim de o lege care are, printre alte direcţii, prevenirea şi combaterea terorismului. Este un subiect care excede disputelor politice şi extrem de grav. România a fost ferită de evenimente de acest fel şi datorită activităţii instituţiilor care sunt implicate. Atunci când vorbim de o lege cu prevederi în acest sens, organul cel mai important, CSAT, care reuneşte instituţiile cu responsabilitate, nu trebuie să avem o interpretare limitată a legii. Ne jucăm cu un subiect grav, care are trebui abordat cu seriozitate, cu responsabilitate. Atât timp cât insistaţi cu această formulare fără avizul CSAT, PNL va vota împotriva acestui proiect de lege şi îşi rezervă dreptul de a ataca proiectul la CCR', a spus Dobre, adăugând că a fost încălcat principiul bicameralismului.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a susţinut că, potrivit Legii 415/2002, în cadrul propunerilor legislative nu este nevoie de avizul CSAT.
'Este nevoie de avizul CSAT atunci când discutăm de o propunere legislativă iniţiată de către Guvern. Deci, în cadrul acestui proiect de lege nu este necesar avizul CSAT. Tocmai pentru a nu da posibilitatea să invocaţi bicameralismul, am reluat procedura legislativă, am redepus-o (iniţiativa legislativ - n.r.) la Senat şi a urmat procedura la Senat, am venit aici, (...) cu concursul majorităţii grupurilor parlamentare am eliminat o serie de prevederi astfel încât drepturile omului sunt fundamentale. Avem o lege europeană şi decât să criticaţi, mai bine aţi veni la serviciu, să munciţi ca împreună să avem o lege mai bună', a afirmat Iordache.
Comisiile juridică şi de apărare din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raport favorabil cu privire la acest proiect de lege. Conform unui amendament propus de deputatul UDMR Marton Arpad şi adoptat marţi în comisiile de specialitate, poliţistul este obligat să permită persoanei, aflate în spaţiul public, împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare, să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare. Potrivit raportului, poliţistul este îndreptăţit să avertizeze persoanele, prin mijloacele avute în dotare, să înceteze acţiunile ilegale şi să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate şi, după caz, al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta numai în scopul: ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, (...) identificării şi ridicării unor arme, obiecte sau substanţe, ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau autovătămătoare. De asemenea, dacă persoana legitimată sau condusă la sediul Poliţiei prezintă simptome vizibile care relevă necesitatea acordării asistenţei medicale de urgenţă, în cel mai scurt timp, poliţistul solicită serviciilor specializate acordarea acestei asistenţe.
'În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau după caz vehicule pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole', se arată în raportul adoptat de comisiile de specialitate.
Totodată, actul normativ mai prevede că poliţistul trebuie să avertizeze persoanele prin orice mijloace de comunicare să înceteze acţiunile ilegale, iar pentru pagubele produse prin faptele poliţistului de frontieră se angajează răspunderea statului. Proiectul a fost iniţiat de deputatul PSD Florin Iordache şi de senatorul PSD Carmen Dan, ministru al Afacerilor Interne, şi a fost adoptat tacit de Senat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci