Proiect legislativ: Pe lângă maghiară, se OFICIALIZEAZĂ și limba romani și limba turcă în România

vot parlamentar
vot parlamentar

Curtea Constituţională a decis că este constituţională legea iniţiată de UDMR care vizează extinderea dreptului de folosire a limbii materne în instituţiile medicale şi în cele care prestează servicii sociale din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20%.

Actul normativ, care instituie obligativitatea folosirii limbii materne şi în spitalele şi centrele de asistenţă socială din localităţile unde populaţia minoritară depăşeşte 20%, dar include şi un nou prag alternativ, de cel puţin 5.000 de persoane.

Decizia a fost contestată de la CCR de către PNL, PMP şi USR după ce a fost votat în unanimitate în Camera Deputaţilor.

Dan Tănasă consideră că prin condiționarea cunoașterii limbii maghiare în spitale la angajare, ”va duce, printre altele, la epurarea etnică a românilor din unitățile spitalicești din Transilvania în general și din județele Covasna și Harghita în mod special”.

Efect necalculat: Pe lângă limba maghiară, se oficializează și limba romani, dar și limba turcă

Mai mult, jurnalistul Dan Tănasă trage un semnal de alarmă, precizând că efectul acestei legi, efect neprevăzut de PSD-ALDE, va conduce către oficializarea în spitalele românești și a limbii romani, sau a limbii turce.

”Limba romani va deveni limbă oficială de stat în spitalele din capitala României, București, dar și din alte câteva localități din țară. Asta pentru că în București locuiesc în mod oficial peste 23.900 de romi. Peste 5.000 de cetățeni români de etnie romă locuiesc și în Buzău, Cojasca (Dâmbovița), Craiova, Brăhăsești (Galați) sau Ploiești. Imediat ce această lege va fi promulgată de către Președintele Klaus Iohannis toți acești cetățeni români de etnie romă se pot prezenta la unitățile spitalicești vorbind doar în limba romani. Autoritățile publice locale sunt obligate acum, prin această lege, să asigure medici și asistente medicale vorbitori de limba romani”, precizează jurnalistul pe blogul personal.

”La fel, limba turcă devine limbă oficială de stat în municipiul Constanța, având în vedere faptul că numărul cetățenilor români vorbitori de limba turcă depășește 6.500. Primăria municipiului Constanța este obligată acum să angajeze medici și asistente vorbitori de limba turcă iar cetățenii români de etnie turcă se vor putea adrea personalului medical doar în limba turcă”, explică Dan Tănasă.

Acesta acuză coaliția de guvernare (PSD-ALDE) că ”face jocul Budapestei și pun în practică chiar strategia Ungariei creionată în proiectul „Trianon 100" prin care Ungaria face propagandă împotriva României”, întrucât această lege va impune criteriul etniei în dauna citeriului profesional.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel