Proiect revoluționar: Dispare cota unică și se introduce impozitul progresiv

Ministerului Finanţelor Publice analizează  introducerea unui impozit pe gospodărie, dar şi în vederea eliminării cotei unice şi introducerea impozitului progresiv. Discuţiile sunt deocamdată în faza incipientă, pe masă fiind puse mai multe scenarii de lucru.

Surse apropiate discuţiilor au declarat pentru HotNews: "E vorba de un mecanism de deduceri fiscale pentru gospodării şi din cauză că în acest moment nu există în Codul Fiscal conceptul de gospodărie şi nici cel de familie, aşa cum e în alte ţări. Acum se încearcă o redefinire din punct de vedere fiscal a acestor concepte".

Participanţii la discuţii au precizat că: "În state gen Germania şi Franţa, unde cota maximă de impozitare este foarte ridicată, pentru a mai "îndulci" acest nivel ridicat al impunerii fiscale, există deductibilităţi pe care cetăţenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli - cu şcoala copiilor, pentru diferite investiţii pe care le fac sau chiar în funcţie de numărul de copii pe care îi au. Ai noştri încearcă să construiască un sistem similar, dar discuţiile sunt încă la început. Din câte am înţeles, se doreşte ca declaraţiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, iar dacă unul din soţi câştigă mai mult şi s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câştigă cel mai bine din familie".

[citeste si]

Noul impozit ar urma să fie aplicat începând din 1 ianuarie, 2018.

De asemenea, potrivit surselor, tot de la întâi ianuarie s-ar putea renunţa la cota unică şi se va trece la un mecanism progresiv de impunere. Primele informaţii arată că veniturile sub 2000 de lei nu vor fi impozitate, cele peste 2000 de lei vor fi impozitate cu 10%, dar nu e clar cu cât vor fi impozitate veniturile cele mai mari.

"Aşa este trecut în acest moment în programul de guvernare, dar noi bănuim fie că ce e peste 2.000 de lei vor fi impozitaţi cu mai mult de 10%, fie se va pune un nou prag al veniturilor, dincolo de care cota de impunere va fi mult mai consistentă", au mai spuns participanţii la discuţii.

Programul de Guvernare, luat în discuţii pentru a se aplica de la întâi ianuarie 2018, al PSD mai propune:

- Atât pentru cei cu activităţi independente, cât şi pentru salariaţi şi pensionari, impozitul pe veniturile mai mici de 2.000 lei/ luna va fi zero. În acest fel, creşte clasa de jos spre clasa de mijloc, fără însă a împovăra firmele care plătesc salariile. Dimpotrivă, continuând pe linia reducerii contribuţiilor cu 5 puncte procentuale adoptată în 2014 de PSD, cu o nouă reducere de 4,25 puncte procentuale din 2018. Totodată, se vor elimina 4 din cele 6 contribuţii plătite astăzi.

- Cei cu activităţi independente, atât PFA cât şi alte tipuri de persoane juridice vor datora impozit pe venit 10%, faţă de 16% în prezent, iar contribuţiile sociale şi de sănătate se vor plăti doar că persoană fizică şi nu pe activitatea desfăşurată.

CAS-ul se va putea plăti la fondurile proprii de pensii (private), fără a mai există obligaţia de a se plăti la bugetul asigurărilor sociale de stat, iar CASS-ul se va plăti integral ca persoană fizică, la nivelul salariului minim pe economie, indiferent de numărul de activităţi desfăşurate. CASS nu se va plăti de către persoanele care realizează veniturile independente dar care sunt scutite de plata acestei contribuţii (pensionari, persoane cu handicap, tineri, persoane aflate în întreţinere).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel