Unitatea medicală de urgenţă la nivelul Uniunii Europene, propusă de eurodeputatul Victor Negrescu, susţinută de Comisia pentru Bugete din Parlamentul European
Proiectul eurodeputatului Victor Negrescu de creare a unei unităţi medicale de urgenţă la nivelul UE are toate şansele să fie inclus în programul de măsuri pentru sănătate al Uniunii Europene, în urma votului de astăzi din Comisia pentru Bugete a Parlamentului European.
"Comisia pentru Bugete a adoptat astăzi opinia cu privire la programul UE de acţiune în domeniul sănătăţii - EU4Health, care conţine şi iniţiativa mea referitoare la crearea unui corp medical european pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. În luna aprilie am propus crearea unei astfel de structuri permanente, pe care am numit-o EU Blue Medical Corps, iar acum acest obiectiv este tot mai aproape în a deveni o realitate, prin susţinerea colegilor mei. Această unitate de urgenţă va fi compusă din personal medical din diferite ţări UE şi va oferi suport pentru intervenţii în crize medicale transfrontaliere şi pan-europene, ilustrând solidaritatea europeană în acţiune", arată Victor Negrescu.
Eurodeputatul afirmă că propunerea sa a avut la bază colaborările dintre ţări pe bază de voluntariat din perioada crizei COVID-19, finanţate de Mecanismul UE de Protecţie Civilă: "Au fost cooperări punctuale, care au demonstrat ce rezultate extraordinare se pot obţine prin solidaritate. Extinderea şi permanentizarea acestui mecanism este un pas absolut necesar, iar experienţa acestor luni arată că bazele cooperării există deja".
Programul EU4Health semnifică întărirea acţiunii UE în zona de sănătate, rezervată până acum aproape exclusiv statelor membre. "Criza COVID-19 ne-a arătat că e nevoie de acţiune comună şi coordonată, pentru ca statele să se sprijine reciproc la nevoie, ca să prevenim deficitul de echipament medical, de personal medical şi de resurse medicale din diferite zone ale Uniunii", consideră Victor Negrescu.
Eurodeputatul (care este raportor alternativ din partea Grupului S&D pe această opinie) a obţinut susţinere şi pentru alte amendamente propuse, care vizează asistenţă tehnică acordată statelor membre, finanţări în domeniul infrastructurii medicale precum construcţia de spitale, atenţie mai mare acordată regiunilor mai puţin dezvoltate, coordonarea măsurilor din domeniul sănătăţii cu politica de coeziune a Uniunii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu