Un proiect esențial pentru energie, trecut de Senat încă de anul trecut, adună praf în Camera Deputaților.
DCNews a organizat recent o dezbatere privind “Criza energetică – soluții la problemele momentului”. Din discuțiile cu experții în energie a rezultat că pentru a depăși actuala situație de criză este necesară nu doar intervenția Executivului, ci și schimbări legislative pentru deblocarea investițiilor în domeniu.
O preocupare deosebită a Parlamentului și Comisiei Europene o reprezintă producerea energiei din surse regenerabile, cum sunt energia solară și energia eoliană. În cazul României, au fost identificate unele piedici legislative pe care le întâmpină investitorii și care ar fi putut să fie ridicate dacă și Camera Deputaților acționa cu celeritatea de care a dat dovadă Senatul.
Astfel, proiectul de Lege privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie a fost adoptat de Senat în ședință din data de 30 iunie 2021. De peste 9 luni acest proiect de lege se află în sertar la Camera decizională, fiind înregistrat potrivit site-lui Camerei Deputaților sub nr. PL – x 320/2021. Adoptarea acestui proiect ar relansa investițiile în domeniul energiei regenerabile.
*În acest sens DCNews a trimis o solicitare către Camera Deputaților la care încă n-a primit un răspuns*
Subiectul a fost abordat și-n emisiunea ce l-a avut invitat pe expertul în energie Ovidiu Demetrescu. ”E o fractură mare de logică.” consideră el. ”Este - ca să o numim cu indulgență - o scăpare, care sperăm că va fi corectată. Chestiunea cu certificatele verzi are o istorie frumoasă: astăzi avem energie eoliană și fotovoltaică pentru că la momentul respectiv - 2010 - 2013- a fost programul de stimulare a producătorilor cu certificate verzi, altfel nu se făceau investiții. După ce au făcut investițiile, le tai, îi amâni, îi penalizezi - le-ai stricat stabilitatea, intervenind în planurile lor, în timp ce erau în derulare. Lucrurile astea nu se fac. Când i-ai aprobat o schemă suport, las-o până la finalul investiției. Cu brutalitate, le-am stricat planurile și venim acum și-i împiedicăm să-și vândă business-urile mai departe, să-și transfere afacerile - cu tot cu aceste certificate verzi, care sunt o bonificație pentru că ei au făcut o investiție, au avut curajul. Sunt blocați și cumpărătorii, în același timp, care sunt de bună credință. Nu e ok”. ”Putem să-i rugăm pe onorabilii deputați să se aplece asupra problemei, nu este una de viață și de moarte, dar este o chestiune care ar permite, măcar parțial, fluidizarea unor tranzacții din sectorul energetic, care este vital” a punctat Ovidiu Demetrescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu