Proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor din România

Proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor. Sursa - Pexels
Proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor. Sursa - Pexels

Ministerul Sănătății pregătește proiecte de peste 200 de milioane de euro pentru digitalizarea spitalelor și a instituțiilor din subordine, prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență al României.

Astăzi, 5 octombrie 2022, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a trimis tuturor spitalelor din România un formular digital pentru evaluarea infrastructurii IT și a nevoilor în domeniu, în vederea optimizării programelor de digitalizare în concordanță cu nevoile reale din spitale.

”Proiectele importante din domeniul sănătății trebuie realizate în strânsă legătură cu profesioniștii care activează în spitalele din România, pentru identificarea nevoilor reale și adaptarea ghidurilor și a metodologiilor de finanțare în funcție de particularitățile sistemului” a declarat Ministrul Sănătății.

Aceste investiții au ca scop contribuția directă la îmbunătăţirea calităţii serviciilor medicale, o mai bună administrare şi management al serviciilor de sănătate, respectiv  înlocuirea, acolo unde este cazul, a infrastructurii IT a spitalelor publice din România, dar și evoluția către noile sisteme de date și infrastructură digitală.

De asemenea, se urmărește dezvoltarea unor module informatice noi care să deservească activitatea Ministerului Sănătății și a instituțiilor din subordinea sa. Astfel, va fi demarat un proces de digitalizare, prin achiziționarea și instalarea de echipamente IT, echipamente pentru comunicații și echipamente conexe, licențe, dezvoltare de aplicații informatice aferente, dar și prin instruirea personalului tehnic la nivel local.

Vezi si:

Rafila anunță inițierea „Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare” (SNBCC)

În această săptămână, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila a anunțat la Cluj-Napoca inițierea „Strategiei Naționale pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare” (SNBCC).

Proiectul inițiat sub egida Ministerului Sănătății, Academiei Române, Administrației Prezidențiale și a Parlamentului României va fi elaborat de experți din cadrul societăților profesionale de cardiologie, de neurologie, de neurochirurgie, de medicină fizică şi recuperare medicală, în colaborare cu societăți internaționale (World Stroke Organization, World Federation for Neurorehabilitation, European Academy of Neurology, European Stroke Organization, European Federation of Neurorehabilitation Societies). Integrarea contribuțiilor echipelor de experți va fi realizată de prof. univ. dr. Dragoș Vinereanu și prof. univ. dr. Dafin F. Mureșanu, membri corespondenți ai Academiei Române.

“Bolile cardiovasculare și cerebrovasculare amenință, din păcate, viața concetățenilor noștri în fiecare zi. Avem nevoie de o strategie și de aplicarea ei rapidă pentru a fi cât mai eficienți în activitatea de prevenție și tratament a acestor boli. Strategia se va constitui într-un instrument cheie pentru a crește impactul luptei noastre împotriva acestor boli, respectiv de a mări accesul pacienților la servicii de sănătate înalt calificate. Sunt conștient că este un drum lung și dificil, dar este datoria noastră să-l parcurgem ca oameni dedicați sănătății!”, a declarat Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății. 

În România, bolile cardiovasculare și cerebrovasculare reprezintă principalele cauze de deces și dizabilitate. Din cauza îmbătrânirii populației și a creșterii factorilor de risc comportamentali este previzionată o creștere semnificativă a incidenței acestor boli în următorul deceniu.

Scopul dezvoltării și adoptării SNBCC este de a îmbunătăți starea de sănătate a populației din România, prin implementarea unui plan comprehensiv de reformă în domeniul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare, ce va fi parte a „Strategiei Naționale de Sănătate 2022-2027”.

Principiile directoare ale SNCBCC sunt:

- evaluarea răspândirii și impactul bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare în rândul populației României și dezvoltarea programelor de prevenție;

- dezvoltarea resurselor umane specializate în domeniul neurologiei intervenționale;

- extinderea rețelei naționale de centre de intervenție imediată în caz de accident vascular cerebral;

- creșterea accesului la servicii de recuperare neurologică la nivel național.

Strategia va reuni și integra recomandările într-un document cadru pentru reforma în acest domeniu la nivel național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel