Proiecte de sute de milioane de euro la Oradea

Investiţiile străine directe au urcat cu peste 186% în primele 11 luni din 2021
Investiţiile străine directe au urcat cu peste 186% în primele 11 luni din 2021

Primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan, a declarat marţi că proiectele prioritare pentru sesiunea 2014 - 2020 pregătite de primărie se ridică deja la aproape la 200 de milioane de euro, similare celor atrase în ciclul de finanţare anterior.

'Noi ne propunem ca şi în următoarea sesiune să atingem tot acest prag, astfel încât problemele majore ale oraşului să fie atacate şi rezolvate şi în anii următori. Lista cu proiecte, pe care am început-o în primăvară, am definitivat-o în câteva şedinţe de consiliu local, dar nu înseamnă că este închisă sau că nu va suferi modificări pe măsură ce apar ghidurile de finanţare', a spus, în conferinţă de presă, Bolojan, scrie Agerpres.

Proiectele prioritare, care ar urma să fie finanţate din fonduri externe în perioada 2014-2020, sunt în număr de 11 şi vizează partea de infrastructură a oraşului, partea de eficienţă energetică, dar şi dotarea spitalelor din municipiu şi amenajarea de spaţii verzi, zone pentru recreere şi sport. Unul dintre cele mai importante proiecte prevede prelungirea centurii oraşului cu 7 km, în vederea realizării legăturii cu viitoarea autostradă. Finanţarea se va asigura din Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) prin Compania Naţională de Autostrăzi şi drumuri din România (CNADNR).

Un alt proiect priveşte realizarea unor pasaje subterane în zona Centrului Civic din Oradea, care să uşureze circulaţia auto în zonă şi să permită, pe deasupra, amenajarea piaţetei pietonale care va face legătura cu Cetatea Oradea, reabilitată prin fonduri europene, cu Parcul 1 Decembrie şi zona centrală. Totodată, va continua asfaltarea străzilor nemodernizate şi reabilitarea străzilor deteriorate.

Un alt proiect foarte important pe care Primăria Oradea îl are în vedere este cel de eficienţă energetică, prin continuarea lucrărilor de reabilitare a magistralelor (alţi 33 km), a reţelelor secundare de termoficare şi automatizarea punctelor termice. Reabilitarea clădirilor de patrimoniu va cuprinde Casa Darvas, fostul cinema Libertatea, reabilitarea Primăriei Oradea - faţadă, sala mare şi holul central şi a Colegiului Mihai Eminescu, câştigat de Primăria Oradea în instanţă după ce a fost solicitat spre retrocedare de un ordin călugăresc. Cu ajutorul fondurilor europene se vizează şi construirea unei săli de sport polivalente cu 5.000 de locuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel