Proiecte sociale susținute de banii aruncați în Fontana di Trevi. Peste 1,4 milioane de euro au fost strânse într-un singur an

FOTO: Freepik @marcor78
FOTO: Freepik @marcor78

Turiștii care aruncă monede în Fontana di Trevi pot susține mai multe proiecte sociale, fără a-i vedea pe beneficiari.

Turiștii care aruncă monede în Fontana di Trevi din Roma vor oferi un real ajutor persoanelor care au nevoie de sprijin, relatează Reuters, citat de Agerpres.

De sute de ani, vizitatorii aflați la Roma se adună lângă Fontana di Trevi pentru a-și pune o dorință, urmând un ritual istoric, însă Puțini se mai gândesc la soarta monedelor lor.

Astăzi, monedele sunt lăsate să se adune câteva zile, înainte de a fi scoase și transportate la filiala din Roma a organizației caritabile catolice Caritas, care numără găleți întregi de mărunțiș cu care finanțează o bancă de alimente, o cantină pentru săraci și proiecte de asistență socială.

În 2022, Caritas a colectat 1,4 milioane de euro (1,52 milioane de dolari) din fântână și se așteaptă ca suma strânsă în 2023 să fie mai mare.

Roma, unul dintre cele mai vizitate orașe din lume

Orașul Etern, capitala Italiei, este unul dintre cele mai vizitate orașe din lume, cu 21 de milioane de turiști. 
Extragerea monedelor constituie un spectacol și implică muncitori de la compania regională de utilități ACEA, care stau în echilibru pe marginea vastei fântâni baroce și folosesc mături lungi și furtune de aspirare.

Monedele sunt ulterior predate la Caritas, unde sunt uscate cu uscătoare pentru păr și pentru vase, sortate și numărate.

Pe panourile din jurul fântânii se explică faptul că mărunțișul este folosit în scopuri caritabile - un gând care îi bucură pe mulți dintre turiștii care se pozează lângă acest punct de reper.

”Am vrut să-mi pun o dorință care-mi este dragă”, a spus Yula Cole din Brazilia după ce a aruncat o monedă. ”Dar știu, de asemenea, că moneda nu va rămâne acolo, ci va ajuta oameni nevoiași. Eu mi-am pus o dorință, dar sper că acești bani vor ajuta și dorințele altor oameni”, a adăugat ea.

Zi și noapte, mulțimi de oameni se înghesuie în jurul fântânii și fac fotografii. Potrivit legendei, cine aruncă o monedă cu mâna dreaptă peste umărul stâng în fântână, se va întoarce la Roma.

Turiștii își adaugă cu nerăbdare dorințele personale. ”Arunc o monedă pentru că se spune că dacă arunci un ban te întorci la Roma și, de asemenea, pentru că vreau să-mi pun dorința de a găsi dragostea”, a spus Carola din Chile.

Fontana di Trevi, o comoară de peste 250 de ani

Fontana di Trevi, finalizată în 1762, acoperă o latură a Palazzo Poli din centrul Romei, cu statuile sale ce reprezintă tritoni care conduc carul în forma unei scoici al zeului Oceanus, ilustrând tema îmblânzirii apelor.

Este locul în care regizorul italian Federico Fellini a plasat una dintre cele mai faimoase scene din filmul ”La Dolce Vita”, cu Anita Ekberg intrând în fântână după miezul nopții și făcându-i semn lui Marcello Mastroianni să i se alăture.

În prezent, scăldatul în apele fântânii este interzis, iar turiștii care fac acest lucru riscă să fie amendați.

Citește și: Turiștii din Sevilla, buni de plată! Apare o nouă taxă pentru vizitatori. ”Ne distruge orașul”/ ”Ascultați oamenii, nu hotelierii”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel