EXCLUSIV  Proiecte strategice BLOCATE. Lucian Georgescu: România era coordonator. Zac în sertare - VIDEO

Fotografie creată de Lex Photography, de la Pexels
Fotografie creată de Lex Photography, de la Pexels

Mai multe proiecte pe fonduri europene, la care România este coordonator, sunt blocate și zac în sertare de ani buni, fiind pe cale să expire, avertizează Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi fost ministru al Cercetării. 

"Sunt trei proiecte strategice la Uniunii Europene la care România este coordonator. Unul este laserul. Al doilea este unul mare care se numeşte Danubius-RI, unde sunt 17 ţări, în care România a finalizat un mega studiu de fezabilitate în 2019, care trebuia să plece la Bruxelles sub forma unei cereri de finanţare de peste 50 de milioane de euro, dar zace în nişte sertare. La 5 ani expiră... şi se duce. Este cel mai mare proiect european privind cercetările ecosistemelor acvatice de suprafaţă, adică râuri, fluvii, lagune, delte, mări. Proiectul e rămas la Ministerul Cercetării din iulie 2019. 

Şi mai este unul, foarte important, al treilea la care România ar trebui să fie coordonator, dar nu s-a mişcat nimic. E vorba de proiectul Alfred. La Mioveni avem un reactor nuclear experimental, deci nu unul care produce energie, ci care face control pe calitate pentru centralele atomo-electrice, la care trebuia implementat un proiect de generaţia a patra cu răcire cu plumb topit. Alfred se numeşte, cum am zis, şi stă atârnat din 2017. Nu s-a întâmplat nimic. Mai are un pic şi expiră!

La chestiile astea mă pricep, pentru că am încercat la un moment dat să le împing. Din păcate, mandatul a durat puţin", a declarat Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos, la emisiunea "La Sud prin Sud Est" de la DC NEWS TV. 

Youtube video image

Proiect legat de pregătirea piloților români, abandonat. Paradoxul este că nu s-a opus nimeni!

„Avem o fabrică de avioane la Craiova, fabrica aceasta face avioanele IAR 99. La un moment dat, unul dintre institutele importante de cercetare din București a cumpărat avionică și bord F16 și le-a pus pe un IAR 99, care putea să devină funcțional în calitate de avion de training. Ar fi trebuit ca partea de inovare să meargă la Craiova. Această chestiune dădea de lucru și celor 2000 de specialiști de acolo, deveneam o țară care produce avioane de training cu un cost de exploatare foarte mic și, în același timp, piloții se antrenau direct pe F16. Atunci când terminau partea de antrenament, puteau să treacă direct pe avioanele mari. (...) Există în jur de 4.000 de avioane F16 funcționale în lume, toți vor să-și formeze piloți, formare care costă mult, și atunci am fi putut deveni exportatori de avioane de training care să aibă tot bordul și avionica de F16. Aceasta este povestea pe scurt. Doar că, la un moment dat, s-a rupt filmul, undeva prin 2018. Nu știu ce s-a mai întâmplat între timp. Oricum, fabrica de avioane a rămas fără oameni și fără producție”, a spus Lucian Georgescu. VEZI MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel