Proiectul minier propus la Certej, judeţul Hunedoara, de către compania canadiană Eldorado Gold Corporation prin intermediul societăţii Deva Gold a primit recent acordul de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara.
[caption id="attachment_228303" align="alignleft" width="310"] foto: gândul.info[/caption]Proiectul propus în Munții Metaliferi, la Certej, ocupă o suprafaţă de 456 de hectare și presupune procesarea a 45 de milioane de tone de minereu, cu o concentraţie de 1,8 g de aur pe tonă. Pentru extragerea acestuia, este nevoie de o cantitate de cianură de sodiu de 1653 tone pe an, timp de 16 ani, cât va funcționa mina.
Ca şi în cazul proiectului Roşia Montană, reziduurile rezultate după prelucrare, inclusiv cele cu cianură şi metale grele, vor fi depozitate într-un iaz de decantare în aer liber cu o suprafaţă totală de 63 de hectare. Mai mult, proiectul presupune consumul a 29 de milioane de metri cubi de apă din râul Mureş, defrişarea a 187 de hectare de pădure şi suprapunerea proiectului minier cu situl Natura 2000, pe o suprafaţă de 108 hectare.
Potrivit site-ului Asociației Alburnus Maior, principalul investitor este o companie minieră canadiană care operează şi în Grecia, Turcia, China şi Brazilia- Eldorado Gold Corporation. Aceasta a preluat, în decembrie 2011, European Goldfields, care deţinea 80% din societatea Deva Gold SA, celelalte 20% din acţiuni fiind deţinute de compania de stat Minvest Deva. Minvest Deva este compania de stat care deține și 18,9% din acțiunile companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC), cea care dorește începerea exploatării la Roșia Montană.
Din cauza impactului asupra mediului, problemelor de legalitate și reţelei de acţionari, proiectul de exploatare de la Certej, asemenea celui propus la Roşia Montană, a atras de-a lungul timpului critici serioase din partea organizaţiilor de mediu din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu