Proiectul de centrală nucleară cu reactoare mici modulare, în pericol: anulat în SUA, în mijlocul unui scandal în Australia

Foto cu rol ilustrativ: Pexels
Foto cu rol ilustrativ: Pexels

Compania care a primit aprobarea pentru prima centrală nucleară modulară de mici dimensiuni din SUA și-a anulat primul proiect din cauza creșterii costurilor, conform The Guardian.

NuScale Power a anunțat miercuri că a renunțat la planurile de a construi un proiect de „energie fără emisii de carbon” în Idaho, pe care îl promitea de mult timp. Compania a motivat decizia prin lipsa de clienți pentru energia produsă de centrală, potrivit The Guardian.

Scandal în Australia pe tema NuScale

 

Purtătorul de cuvânt al Coaliției pentru energie și climă, Ted O’Brien, a menționat tehnologia NuScale ca parte a argumentului controversat al opoziției că Australia ar trebui să ridice interdicția națională asupra energiei nucleare și că reactoarele modulare de mici dimensiuni (SMR) ar putea fi o alternativă accesibilă pentru centralele electrice pe cărbune, care se învechiesc.

Într-un articol de opinie publicat în Australian la începutul acestui an, O’Brien a spus că reactoarele integrate ale companiei, începând cu cel din Idaho în 2029, oferă o „flexibilitate excepțională” și sunt un exemplu „al unei industrii nucleare în plină dezvoltare pentru tehnologia de generație următoare” în SUA. Ministrul schimbărilor climatice din țara de la antipozi, Chris Bowen, a spus că SMR-urile sunt „singura politică energetică a opoziției”.

„Cel mai avansat prototip din SUA a fost anulat. Planul LNP pentru securitatea energetică este doar mai multă vorbărie din partea lui Peter Dutton”, a spus el. O’Brien a spus că ministrul „face caz pe tema energiei nucleare fără emisii” pentru că o companie a „pierdut un client”.

SMR-urile (reactoare mici modulare, n.r.) nu sunt încă disponibile comercial

„Companiile SMR își accelerează dezvoltarea pentru că lumea a recunoscut că nu putem ajunge la zero net fără energia nucleară. Dacă Australia este serioasă în a atinge zero net de emisii până în 2050, păstrând lumina aprinsă și reducând prețurile, nu ne putem permite să luăm vreo opțiune de pe masă.”

Experții din industrie spun că SMR-urile nu sunt disponibile comercial, că energia nucleară este mai scumpă decât alternativele și că, în cel mai bun caz, nu ar putea juca un rol în Australia pentru mai mult de un deceniu, și probabil nu înainte de 2040. Operatorul pieței de energie australiană a constatat că energia regenerabilă ar putea furniza 96% din electricitatea țării până atunci.

Coaliția se opune obiectivului Labor de a atinge 82% electricitate regenerabilă până în 2030. A susținut o reacție mai lentă la criza climatică și a amplificat preocupările locale privind noile conexiuni de energie curată și de transport al electricității.

Care a fost problema în Idaho

 

Simon Holmes à Court, un avocat și comentator al energiei curate și convocator al grupului de strângere de fonduri politice Climate 200, a spus că costul de capital estimat al proiectului din Idaho înainte de a fi anulat era cu 70% mai mare decât proiecțiile CSIRO privind cât ar putea costa să construiești centrale nucleare în 2030.

“Realitatea este că nu există reactoare nucleare modulare comerciale (SMR). Niciunul nu este în funcțiune sau chiar contractat pentru construcție în afara Rusiei și Chinei. Renunțarea la una dintre cele trei propuneri principale subliniază natura speculativă a acestei tehnologii îndepărtate”, a spus el.

România, al doilea client mondial după SUA

 

Proiectul SMR este primul comercial din România și al doilea din lume după Statele Unite, care fac primii pași spre implementarea tehnologiei SMR a NuScale. Însă, cu problemele apărute în Idaho, și proiectul românesc este în dubii. Ministerul Energiei a transmis săptămâna aceasta că România își menține încrederea în tehnologiile SMR.

VEZI ȘI: Aprobarea documentelor pentru centrala NuScale, motivaţie în plus pentru un proiect SMR în România. Rolul energiei nucleare în economie poate fi remodelat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel