EXCLUSIV  Proiectul eORDA, de succes, dar foarte dificil de realizat. Andrei-Simion Ijac: Ne-ați motivat să muncim și să nu cedăm! video

Andrei-Simion Ijac, Director General Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA)
Andrei-Simion Ijac, Director General Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA)

Andrei-Simion Ijac, Director General Oficiul Român pentru Drepturile de Autor (ORDA), a participat la conferința ”eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe” difuzată de DC Media Group. 

Andrei-Simion Ijac a vorbit în cadrul conferinței despre proiectul “eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe" cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020. 

„A fost un proiect foarte complicat de realizat, început cu mult timp în urmă, și pe această cale aș vrea să mulțumesc tuturor predecesorilor mei care au inițiat și au continuat acest proiect, care i-au înțeles importanța și au realizat faptul că proiectul eORDA este cel mai important proiect pe care instituția noastră l-a implementat de la înființarea sa din 1996.

Ceea ce aduce în domeniu, în afară de faptul că relația cetățean autoritate va fi mult mai prietenoasă, va aduce în cadrul gestiunii colective o transparență de care domeniul nostru avea nevoie, și aici mă refer la relația între organismele de gestiune colectivă, relația cu titularii de drepturi, relația cu utilizatorii. 

Aș vrea să le mulțumesc celor care au încercat să ne pună piedici în realizarea acestui proiect pentru că ne-au motivat să muncim și să nu cedăm pentru că am înțeles că ceea ce facem și ceea ce va face acest proiect, va face bine domeniului.

După aproape 28 de ani de lucruri gri, de lucruri incerte, proiectul nostru va pune bazele unui sistem cât mai transparent, cât mai aproape de realitate, și pentru acest lucru, chiar dacă am fost „reclamați” la cel mai înalt nivel, național și european, să știți că nu ne-a speriat acest lucru și nu am cedat presiunilor.

Le mulțumim și lor că ne-au motivat!", a spus Andrei-Simion Ijac. 

„Este foarte complicat să obții finanțare"

Andrei-Simion Ijac a vorbit despre situația pe care a găsit-o la momentul în care s-a decis implementarea acestui proiect, despre nevoia implementării acestui proiect și care au fost principalele schimbări pe care le-a dorit odată cu implementarea acestuia.

„La momentul că am început să conduc Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, proiectul era la o fază incipientă. Proiectul a fost construit pe patru module, pe patru faze de execuții: comunicarea și prezentarea proiectului, arhivarea documentelor în instituție și faza de hardware și software pentru realizarea platformei.

Ne-am luptat la început cu finanțarea acestui proiect, că nu este de ajuns să-l scrii pe hârtie, este foarte complicat să obții finanțare. Și predecesorii mei au luptat pentru acest lucru și eu am continuat.

Ceea ce se dorea în domeniu era această relație între cetățean și autoritate, ca cetățenii cu care interacționează instituția noastră să nu mai fie nevoiți să vină de la Satu Mare sau Timișoara ca să poată să-și înregistreze o operă, să poată să-și obțină marcaje holografice pentru a scoate anumite produse. Ne-am dorit să scurtăm toate aceste drumuri, costuri, în relația cu cetățeanul și să avem un ghișeu, 27/24, 7/7, care să nu mai țină de programul instituției pentru a veni în sprijinul clienților noștri.", a spus Andrei-Simion Ijac. 

Câți beneficiari direcți sunt

„Sunt sute de beneficiari, atât persoane fizice, cât și persoane juridice. Persoane fizice care înregistrează, de exemplu, în registre naționale, Registrul Național al Operelor, cărți, broșuri, produse purtătoare de drepturi de autor, cât și persoane juridice din mediul de afaceri, case de discuri. Toate marile case de discuri din România, cu toate genurile muzicale, intră în relație directă cu eORDA pentru a primi certificate de funcționare, adeverințe, a li se elibera marcaje holografice. Utilizatorii sunt de ordinul sutelor, poate chiar miilor.

Domeniul dreptului de autor și a drepturilor conexe este într-o creștere foarte mare în ultimii ani, după cum se poate observa, și atunci categoric că și utilizatorii sunt în creștere.", a spus Andrei-Simion Ijac la conferința ”eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe”. 

Youtube video image

Context:

Oficiul Român pentru Drepturile de Autor derulează în perioada decembrie 2020 – decembrie 2023, proiectul “eORDA – simplificarea procedurilor administrative și facilitarea serviciilor publice în mediul digital, în domeniul drepturilor de autor și conexe" cofinanţat din Fondul Social European (FSE), prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 – 2020 - cod SIPOCA 742 / cod MySMIS2014 130045. Valoarea totală a proiectului a fost de  14 159 878,24 lei.

Prin activitățile desfășurate în cadrul proiectului s-au atins următoarele rezultate/beneficii privind utilizarea platformei digitale eORDA:

- Simplificarea procedurilor administrative, automatizarea proceselor de gestionare a relațiilor cetățean - autoritate publică în domeniul dreptului de autor și drepturilor conexe, reducerea semnificativă a timpului alocat pentru aceasta, reducerea costurilor prin eliminarea prezentării cetățeanului la sediul instituției și asigurarea unui ghișeu deschis 24 h pe zi și nu limitat de programul instituției.

- Interacțiunea beneficiarilor cu ORDA să se realizeze preponderent prin intermediul serviciilor electronice, care să poată fi accesate oricând și de oricine.

- Reducerea birocrației si simplificarea procedurilor, atât pentru cetățeni și mediul de afaceri, cât și la nivel intern și intra-instituțional.

- O dezvoltare durabilă din perspectiva protecției mediului având un impact de diminuare a schimbărilor climatice;

- Promovarea egalității de șanse între femei si bărbați, a egalității de șanse pentru toți, fără discriminare în funcție de gen, rasă, origine etnică, religie, handicap, vârsta, orientare sexuala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel