Asociaţia pentru Promovarea Istoriei României (APIR) a organizat Festivalul Naţional “Romanii de la Marginea Imperiului”, în cadrul proiectului “Castrul Jidova – Pecetea civilizaţiei romane în Dacia“, proiect finanţat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și al Turismului prin Programul Operațional Regional 2007-2013.
Evenimentul a oferit turiștilor din Câmpulung Muscel o serie de spectacole live cu surse de inspiraţie din epoca romană. Pe 2 octombrie 2012, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi a găzduit conferința de presă cu privire la finalizarea proiectului "Castrul Jidova - Pecetea Civilizației Romane în Dacia". În cadrul conferinței au fost prezentate rezultatele proiectului și au fost prezenți actori precum Alin Panc (director APIR), Gabi Duțu, Denis Ștefan, regizorul Ciprian Dumitrașcu (Manager de proiect), precum și oficialități din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și al Turismului.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 5 "Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului", Domeniul major de intervenție 5.3. "Promovarea potențialului turistic și crearea infrastructurii necesare, în scopul creșterii atractivității României ca destinație turistică", Operațiunea "Dezvoltarea și consolidarea turismului intern prin sprijinirea produselor specifice și a activităților de marketing specifice". Durata totală de implementare a fost de 11 luni.
Directorul APIR, Alin Panc, consideră că a finalizat cu succes implementarea acestui proiect, iar obiectivele propuse inițial au fost atinse. Obiectivul general al proiectului a constat în dezvoltarea și consolidarea turismului din județul Argeș prin sprijinirea promovării produselor specifice, în vederea dezvoltării durabile a turismului. Obiectivul specific l-a constituit valorificarea potențialului turistic local prin promovarea turismului care vizează o mai bună apreciere a patrimoniului natural, istoric și cultural. Rezultatele obținute vor contribui la atingerea obiectivului european al coeziunii economice și sociale prin îmbunătățirea gradului de atractivitate a regiunilor din punct de vedere turistic și la crearea de noi locuri de muncă.
Alin Panc a mai declarat că în momentul de față se află în desfășurare un alt proiect european “Castelul Corvinilor – Istorie şi Legendă“, primul spectacol a avut loc pe data de 30 septembrie în Hunedoara unde au participat peste 1500 de persoane.
„Spectacolul de la Castel a fost într-adevăr un succes. Când am auzit propunerea actorului Alin Panc, care este hunedorean şi unul dintre organizatorii acestui eveniment, am rămas încântat de idee. Am avut o discuţie cu organizatorii şi regizorul spectacolului şi i-am rugat să ia în considerare Castelul Corvinilor şi anul viitor, într-un spectacol similar cu acesta”, a declarat Viorel Arion, primarul municipiului Hunedoara.
Totodată directorul APIR a anunțat derularea unui nou proiect care vizează Cetatea Râșnov.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News