Informaţia transmisă de mai multe ONG-uri potrivit căreia proiectul minier de la Certej a primit acordul de mediu a stârnit tensiuni între autorităţi și opinia publică. Ministrul Mediului şi Pădurilor, Rovana Plumb, a dispus verificarea în regim de urgenţă a acestui acord de către Garda Naţională de Mediu şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.
[caption id="attachment_228467" align="alignleft" width="301"] foto: rtv.net[/caption]Într-un articol postat pe site-ul său, Ministrul Mediului anunță că se va urmări verificarea procedurilor urmate în legătură cu acordul de mediu pentru a se vedea în ce măsură s-au respectat toate prevederile legale. Dacă se va constata că nu a fost emis în conformitate cu legea, acesta va fi anulat.
De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a solicitat conducerii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului demiterea directorului executiv al Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timisoara, Gabriela Lambrino, pentru că nu a informat autoritatea națională în legătură cu emiterea acordului de mediu pentru un proiect de interes naţional şi internaţional.
În replică, Gabriela Lambrino spune că decizia finală în cazul Certej a fost luată în prezenţa consilierului Ministrului Mediului și că, în ceea ce privește legislația, aceasta a fost respectată. "Nici acum legislaţia de mediu nu prevede ca un amplasament într-o regiune să fie aprobat de Agenţia Naţională de Mediu. Dacă, de exemplu, proiectul se întinde pe două regiuni, atunci competenţele revin Agenţiei Naţionale", a declarat Lambrino pentru România TV.
În tot acest timp, mai multe ONG-uri de protecția mediului condamnă decizia autorităților și cer Guvernului României "să îşi asume public emiterea acordului de mediu pentru un proiect minier bazat pe cianuri şi să explice tuturor românilor beneficiile sale de mediu, economice şi sociale".
“ Lipsa studiilor şi a evaluărilor impactului asupra biodiversităţii, conform Directivei Habitate şi Directivei Păsări sau lipsa oricăror evaluări privind potenţialul arheologic al zonei şi starea de sănătate a populaţiei privind substanţele periculoase ne îndreptăţesc să ne adresăm Comisiei Europene pentru controlul conformităţii cu normele de drept comunitar amintite, dar şi să cerem instanţei naţionale competente anularea acordului de mediu emis”, a declarat Tudor Brădăţan, din partea Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu. (sursa: rosiamontana.org)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News