Proiectul privind vechimea în muncă a PFA a primit raport favorabil.
Proiectul pentru recunoașterea vechimii în muncă și, după caz, a vechimii de specialitate pentru persoanele fizice autorizate (PFA) a primit marți raport favorabil și din partea Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților, transmite Mediafax.
„Mă bucur că proiectul inițiat de mine, împreună cu colegi din USR, are susținere și în Camera Deputaților. După ce a primit votul de adoptare în Senat, văd că aceeași direcție este urmată de colegii parlamentari din Camera Deputaților. Practic, prin adoptarea acestui proiect, reparăm o inechitate privind activitatea PFA, iar în România sunt peste 400.000 de persoane fizice autorizate care contribuie legal cu taxe către bugetul de stat”, declară deputatul USR Beniamin Todosiu.
Senatorul Andrei Postică, co-inițiator, arată că în prezent activitatea economică a persoanelor fizioce autorizate nu este considerată vechime în muncă și în specialitatea desfășurată.
„Acest proiect este pentru a veni în sprijinul cetățenilor, al plătitorilor de taxe și impozite, indiferent de forma în care aleg să-și desfășoare activitatea. Atât timp cât plătesc taxe, la fel ca restul populației, și PFA-urile ar trebui să aibă dreptul la vechime în muncă”, precizează Postică.
Proiectul completează OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, în sensul recunoașterii ca vechime în muncă și, după caz, vechime în specialitate a activității prestate ca PFA, cu achitarea contribuțiilor, taxelor și impozitelor prevăzute de lege.
Propunerea legislativă urmează să primească raport și din partea Comisiei pentru politică economică și de votul plenului Camerei Deputaților, în calitate de Cameră decizională.
Profesorii care dau meditații trebuie să dețină casă de marcat, dacă încasează banii numerar sau cu cardul.
Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației)”, a transmis anterior ANAF.
Mai exact, cu privire la fiscalizarea veniturilor din meditații, prestarea serviciilor de acest fel de către profesori este încadrată, de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), din punct de vedere fiscal, în categoria veniturilor din activități independente pentru care cei care desfășoară asemenea activități trebuie să se supună autorizării potrivit ANAF. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu