Proiectul Reactoarelor Modulare Mici din România, finanțat cu până la 275 milioane de dolari. Ghiţă, Nuclearelectrica: Este un merit pe care România şi l-a câştigat

Proiectul Reactoarelor Modulare Mici din România, finanțat cu până la 275 milioane de dolari. Ghiţă, Nuclearelectrica: Este un merit pe care România şi l-a câştigat / Foto: Pixabay
Proiectul Reactoarelor Modulare Mici din România, finanțat cu până la 275 milioane de dolari. Ghiţă, Nuclearelectrica: Este un merit pe care România şi l-a câştigat / Foto: Pixabay

Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, salută anunţul privind finanţarea Proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, făcut la reuniunea G7.

Publicitate

SN Nuclearelectrica SA salută anunţul privind finanţarea Proiectului Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, făcut la reuniunea G7, potrivit directorului general al companiei. Cosmin Ghiţă a afirmat că acesta este un exemplu de cooperare internaţională pentru implementarea la scară largă a proiectelor energetice cu impact în siguranţa energetică şi reducerea amprentei de carbon.

"Nuclearelectrica salută intenţia de finanţare anunţată în cadrul G7, un exemplu de cooperare internaţională pentru implementarea la scară largă a proiectelor energetice cu impact în siguranţa energetică şi reducerea amprentei de carbon. Suntem mândri să poziţionăm România pe harta strategică de dezvoltare a proiectelor energetice nucleare. Este un merit pe care România şi l-a câştigat prin cei peste 26 ani de operare în siguranţă, la cele mai înalte standarde de excelentă a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, prin cei peste 50 ani de dezvoltare a industriei nucleare din România, prin rigurozitatea reglementatorului CNCAN, prin excelentă în pregătire în inginerie şi operare nucleară a sistemului de învăţământ românesc, şi prin leadership-ul întregii echipe Nuclearelectrica. Suntem mândri că România va fi a doua ţară după SUA şi prima din Europa care va dezvolta o centrală NuScale VOYGRTM cu reactoare modulare mici şi că proiectul nostru a câştigat încrederea şi susţinerea celor mai importante instituţii financiare din lume, precum şi a preşedintelui Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi a Guvernului american, şi a partenerilor din Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite", a declarat Cosmin Ghiţă, conform unui comunicat remis Agerpres de către Nuclearelectrica.

CEO E-Infra: Suntem foarte bucuroşi de anunţul făcut azi de președintele SUA



La rândul său, Teofil Mureşan, CEO E-Infra, a subliniat că este încrezător că proiectul va fi livrat, alături de partenerii americani şi români, în termenul propus.

"Suntem mândri că Nova Power & Gas, companie a Grupului E-INFRA, este parte într-un proiect atât de important cum este cel de la Doiceşti-România, un proiect de înlocuire a unei centrale vechi pe cărbune cu cea mai modernă tehnologie în domeniul centralelor nucleare - Small Modular Reactors (SMR). Suntem foarte bucuroşi de anunţul făcut azi de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, în cadrul Summit-ului G7, cu privire la proiectul SMR de la Doiceşti", a spus Mureşan.

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a anunţat sâmbătă, în cadrul Summit-ului G7, că SUA şi parteneri multinaţionali publici şi privaţi din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite, intenţionează să finanţeze cu până la 275 milioane de dolari Proiectul Reactoarelor Modulare Mici (SMR) din România, sumă care include şi o scrisoare de interes de la U.S. Export-Import Bank (EXIM) în valoare de până la 99 milioane USD ca parte a programului EXIM Engineering Multiplier.

De asemenea, U.S. Export-Import Bank (EXIM) şi U.S. International Development Finance Corporation (DFC) au emis Scrisori de Interes în vederea sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru dezvoltarea proiectului.

Finanţarea proiectului SMR din România se încadrează în acţiunile concrete ale Parteneriatului pentru Infrastructură Globală şi Investiţii (PGII), care mobilizează 600 miliarde de dolari până la nivelul anului 2027 pentru proiecte de infrastructură la nivel global.

Partenerii angajaţi în finanţarea Proiectului Reactoarelor Modulare Mici din România



Partenerii angajaţi în finanţarea Proiectului Reactoarelor Modulare Mici din România sunt: Banca pentru Cooperare Internaţionala a Japoniei, DS Private Equity Corea, EXIM Bank România, SN Nuclearelectrica SA, Nova Power & Gas SRL, ENEC Emiratele Arabe Unite, DFC şi US EXIM. Implicarea ENEC în proiectul SMR din România, prin contribuţie în natură cu experţi în nuclear, reprezintă prima acţiune dedicată dezvoltării energiei nucleare în cadrul Parteneriatului US-UAE pentru Accelerare a Energiei Curate (PACE), lansat în noiembrie 2022, al cărui scop este dezvoltarea a 100 GW de energie curată până în 2035. De asemenea, este o primă măsură de colaborare ca urmare a Memorandumului de Înţelegere (MoU) semnat de SN Nuclearelectrica şi ENEC în martie 2023.

România, prin compania de proiect RoPower, fondată de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas (parte a Grupului E-Infra), este prima ţară din Europa şi a doua după Statele Unite ale Americii care face primii paşi pentru implementarea în acest deceniu a primei centrale electrice NuScale VOYGRTM cu 6 module şi o putere instalată de 462 MWe.

În prezent, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design) care constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România.

Amplasamentul de la Doiceşti a fost selectat preferat, în conformitate cu toate standardele internaţionale şi naţionale, în mai 2022, în urma unui studiu realizat cu un grant în valoare de 2.1 milioane dolari, oferit de USTDA care a identificat potenţiale amplasamente pentru dezvoltarea unor centrale de tip SMR. În cadrul studiului FEED sunt aplicate de asemenea recomandările AIEA (Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică), în urma misiunii AIEA Site and External Events Design (SEED), desfăşurată în august 2022, la solicitarea Nuclearelectrica.

Sprijinul financiar anunţat în cadrul G7 va susţine finalizarea studiului FEED (etapa a 2a) care constă în activităţi de caracterizare în detaliu ale amplasamentului, activităţi de obţinere a autorizaţiilor, activităţi de licenţiere şi reglementare, realizarea calendarului detaliat al proiectului, planificarea bugetară pentru execuţia proiectului, şi pregătirea pentru achiziţia materialelor cu ciclu lung de fabricaţie.

Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica: România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice



"Fiind a doua ţară după SUA care implementează tehnologia inovatoare a reactoarelor modulare mici a companiei americane NuScale, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice: are potenţialul de a deveni o bază pentru producţia şi asamblarea componentelor SMR şi un centru de pregătire şi formare a viitorilor operatori şi specialişti prin lansarea recentă a Centrului E2 de la Universitatea Politehnica București. România se alătură unui demers internaţional de asigurare a capacităţilor energetice necesare pe termen lung, având expertiză în operare şi recunoaştere internaţională ca fiind unul dintre cei mai performanţi operatori din lume. Vom dezvolta în România un proiect sigur, eficient, performant, care va fi în acelaşi timp un exemplu de cooperare internaţională", a spus Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavodă două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei. Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 20% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel