Proiectul Ro-Net, evoluție. Câte localități au fost acoperite

Ministrul Comunicaţiilor a vorbit marți, cu ocazia Zilei Comunicațiilor, despre proiectul menit să facă din România cea mai performantă țară în ceea ce privește Internetul în bandă largă, capitol la care țara noastră stă oricum foarte bine, având o acoperire și o viteză de invidiat. Astfel, Augustin Jianu susține că în proiectul Ro-Net au fost finalizate lucrările în 300 de localităţi, până în prezent. 
 
 
Proiectul Ro-Net continuă şi în acest an, iar până în prezent au fost finalizate lucrările în 300 de localităţi, a declarat, marţi, ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, în cadrul conferinţei dedicată Zilei Comunicaţiilor.
 
 
„Proiectul Ro-Net continuă, iar în prezent contractorul, Telekom, ne-a anunţat că au fost finalizate lucrările în 300 de localităţi, fiind în etapa de recepţie. După ce vor fi recepţionate lucrările, în zonele respective vor fi livrate serviciile necesare. Se poate finaliza anul acesta. Sunt anumite dificultăţi tehnice la nivel de contract, dar care se pot rezolva, fără doar şi poate”, a spus Jianu, potrivit Agerpres. 

Ce se întâmplă cu platforma eRomânia

Pe de altă parte, întrebat ce se întâmplă cu platforma eRomânia, ministrul Comunicaţiilor a menţionat că, la momentul actual, nu există un studiu comandat pe acest segment, cum eronat s-a publicat în presă. 

„Nu există un studiu comandat pentru proiectul eRomânia. A fost o eroare de presă care s-a propagat pentru că pe noi nu ne-a întrebat nimeni, iar atunci când am transmis un punct de vedere acesta nu s-a publicat. Proiectul eGov nu are nicio legătură cu eRomânia”, a spus Augustin Jianu. 

Despre Ro-Net

Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro. 

Potrivit MCSI, „Ro-Net va acoperi 783 din cele 2.268 de localităţi identificate ca „zone albe” iar acest lucru va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane şi zonele rurale aducând Internetul în bandă largă mai aproape de 130.000 de gospodării, cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice”. 

Mai este până la acoperirea promisă

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile. 

[citeste si]

Reprezentanţi ai instituţiilor publice din sectorul de telecomunicaţii, operatori telecom şi furnizori de soluţii de comunicaţii, precum şi companii de top din IT&C, participă marţi la evenimentul „Ziua Comunicaţiilor - Transformarea digitală prin telecomunicaţii”, organizat la Bucureşti. 

În cadrul conferinţei, ajunsă la cea de-a 21-a ediţie, este amenajată o zonă expoziţională de 200 de metri pătraţi destinată demonstraţiilor practice şi prezentărilor de tehnologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel