Un proiect de succes pentru deținuții din Norvegia este implementat și la noi în țară în Delta Dunării, pe insula Tătaru.
În apropiere de localitatea Chilia Veche pe insula înconjurată de canale, nuferi și păsări exotice, deținuți, cei mai mulți aflați în ultimii ani de pedeapsă, construiesc locuințe, și-au făcut cuptor de pâine și chiar panouri solare. După ce vor fi gata casele, vor sta în ele și vor lucra. Vor construi bărci și vor împleti coșuri pe care le vor vinde, informează stirileprotv.ro.
Prin acest proiect deținutii, mulți fără pregătire profesională învață să construiască case în mod tradițional și să lucreze cu stuful. Pe lângă faptul că învață o meserie, au șansa nesperată să lucreze sub cerul liber. Seara se întorc la penitenciar. Programul este finanțat de ambasada Norvegiei la București.
"E mai multă libertate", spune Sorin Iordache, unul dintre deținuți. "Nu stai între ziduri, gratii de fier, e mai liber! Iarba verde, umbră, nu-i ca la alte penitenciare".
Excelența Sa Tove Bruvik Westberg, ambasadorul Norvegiei la București a declarat că deținuții care au făcut parte dintr-un astfel de proiect nu au mai comis ilegalități după eliberare.
"Au senzația de egalitate din Norvegia între deținuti și staff care iau masa împreună și fac diferite activități împreună. Programul pregătește deținuții ca să se întoarcă în societate, nu în penitenciar". Programul are un succes neașteptat în Norvegia, unde puțini dintre deținuții care au făcut parte din acest proiect au mai comis infracțiuni după eliberare.
Dupa ce vor ieși din închisoare, deținutii își vor putea găsi de lucru mai ușor grație cunoștințelor acumulate. Ambasada Norvegiei a finanțat acest proiect cu peste 580.000 de euro din care statul român are o contribuție de 15%
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News