Maramureşul ar putea avea în viitorul apropiat cea de-a doua linie feroviară turistică, al cărei traseu ar urma să parcurgă zona de frontieră româno-ucraineană, pentru ca, în final, trenul să ajungă până în vecinătatea staţiunii montane Borşa, a declarat joi, prefectul Vasile Moldovan.
'Am demarat deja discuţiile cu primarii din localităţile prin care ar urma să treacă noua linie turistică, dar am iniţiat şi demersuri către SNCFR pentru acest proiect inedit, dar foarte atractiv şi de mare perspectivă. Traseul parcurs se întinde pe câţiva zeci de kilometri, parcurge zone cu un peisaj spectaculos, muntele dominând aproape tot traseul. Plecarea ar fi din gara localităţii de frontieră Câmplung la Tisa iar o parte din traseu merge aproape paralel cu frontiera, după care se intră în zona montană. Avem infrastructura necesară şi cred că un asemenea proiect turistic ar putea contribui la dezvoltarea mai multor localităţi urbane şi rurale', a spus Vasile Moldovan. Viitorul tren turistic ar urma să circule pe ruta Câmpulung la Tisa, Sighetu Marmaţiei, Valea Vişeului, Vişeu, Borşa, în vagonul restaurant fiind servite bunătăţi din gastronomia locală.
'Trenul turistic va avea în componenţă un vagon restaurat unde se vor servi doar bucate tradiţionale, iar turiştii se vor putea delecta cu mici istorioare despre locurile parcurse, se vor putea asculta mici concerte de muzică populară sau admira pe îndelete locuri de vis. (...) De ce am ales ca posibilă plecare gara Câmpulung la Tisa? Pentru că gara a fost modernizată în urmă cu ani buni, linia feroviară nu mai e folosită, există personal şi de aici un operator privat ar putea forma garnitura trenului. Apoi, foarte aproape avem Săpânţa, cu celebrul Cimitir Vesel şi una dintre cele mai mari biserici cu turlă din lemn, Peri-Săpânţa.
În municipiul Sighetu Marmaţiei, muzee, dar şi locuri unde preţ de câteva ceasuri călătorul se poate desfăta pe îndelete. Vişeul şi Borşa, orăşele încărcate de istorie care aduc un plus de farmec, iar Borşa, având o staţiune montană în continuă extindere, ar putea îmbogăţi o astfel de călătorie de o zi. Maramureş e fascinant şi încă are multe lucruri frumoase de oferit turiştilor români şi străini', a declarat Vasile Moldovan. Deschiderea acestui nou traseu, al doilea după cel parcurs de trenul turistic Mocăniţa pe Valea Vaserului, ar putea suplimenta anual numărul turiştilor, consideră preşedinta Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural din România, filiala Maramureş, Livia Sima.
'Un traseu feroviar, fie şi pe distanţă mică, de câţiva zeci de kilometri, parcurs de-a lungul unei zone cu un peisaj superb, ar ridica anual numărul turiştilor români şi străini la câteva mii. Acest gen de turism ar completa deja oferta existentă şi ar spori farmecul Maramureşului în mintea călătorului dornic să cunoască mereu locuri inedite', a spus Livia Sima. În context, prefectul Vasile Moldovan a mai precizat că redeschiderea aeroportului din Tăuţii Măgherăuş pentru rutele interne şi externe ar putea contribui la creşterea numărului de turişti, operatori locali, dar şi străini fiind încurajaţi să fixeze Maramureşul ca potenţială destinaţie de vacanţă, indiferent de anotimp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News