Într-o intervenţie la Antena 3, analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre mesajele pe teme economice lansate de candidaţii la prezidenţiale, precum şi despre ceea ce îi aşteaptă pe români din 2025.
"Eu înţeleg că este campanie electorală, că încearcă toţi politicienii să-şi maximizeze potenţialul de vot, dar să vii cu declaraţii iresponsabile legate de pensiile oamenilor, despre situaţia taxelor, mi se pare prea mult.
Ştiţi de ce? Dacă te uiţi la datele macroeconomice - ca să nu privim din altă perspectivă - vedem că, în momentul de faţă, noi am ajuns să împrumutăm în acest an undeva la 47 de miliarde de euro, mai mult decât toţi banii din PNRR, avem un deficit care va ajunge undeva la 120 - 140 de miliarde de lei în momentul de faţă.
În plus, apropo de recuperarea banilor din economie, că de asta nu vorbeşte nimeni: ANAF-ul are în momentul de faţă de recuperat undeva la 81 de miliarde de lei, dintre care cei mai mulţi bani, vreo 55 de miliarde, sunt de la numai 1.000 de companii. Dacă ANAF nu reuşeşte să facă inspecţii fiscale la o mie de companii cum Dumnezeu să reuşim să creştem colectarea şi să evităm creşterea taxelor dacă noi nu suntem în stare să facem anchete serioase la aceste companii care au datorii de 55 de miliarde de lei la bugetul de stat. Despre asta ar trebui să vorbim, nu despre ferme de trolli. Mâine-poimâine ne trezim că vor vorbi despre extratereştri, nu despre temele care contează cu adevărat", a spus Adrian Negrescu.
Deficitul bugetar estimat pentru 2024, după metodologia ESA, va de 7,9% din PIB, nivel de la care se va proiecta traiectoria de ajustare a acestuia, conform proiectului privind Planul bugetar-structural naţional pe termen mediu 2025-2031, publicat de Ministerul Finanţelor.
"Execuţia bugetară din primele opt luni ale anului reflectă un deficit de 4,57% din PIB nominal estimat. Creşterea cu 1,9 puncte procentuale faţă de deficitul înregistrat în perioada similară a anului trecut (2,63% din PIB) este explicată de majorarea ponderii cheltuielilor totale în PIB cu 2,6 puncte procentuale, preponderent pe seama avansului investiţiilor şi cheltuielilor salariale, în timp ce ponderea veniturilor totale în PIB a crescut cu 0,7 puncte procentuale, susţinută de evoluţia contribuţiilor de asigurări şi a veniturilor fiscale (în principal TVA, impozit pe venit şi salarii şi impozit pe profit). Având la bază revizuirea ţintei de deficit bugetar pe care Comisia Europeană urmează să o publice în această toamnă, pentru anul 2024 se estimează un deficit bugetar de 7,9% din PIB (metodologia ESA) de la care se va proiecta traiectoria de ajustare a deficitului bugetar", se menţionează în document.
Potrivit sursei citate, impactul măsurilor adoptate anul trecut se materializează pe partea de încasări, veniturile curente fiind în creştere cu 1,1 puncte procentuale din PIB în primele opt luni, iar la nivelul trimestrului 4 încasările vor reflecta şi impactul măsurilor fiscale adoptate recent, respectiv majorarea plafonului lunar neimpozabil de la 2.000 lei la 3.000 lei, în cazul veniturilor din pensii, începând cu veniturile aferente lunii octombrie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu