Populaţia va plăti cel mult 10 taxe, iar companiile maximum 40,din 2019; TVA scade la 18%, conform datelor noului Program de guvernare 2018-2020.
Numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor cu aplicare generală în România nu va fi mai mare de 50 începând din ianuarie 2019, astfel că pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe, iar pentru companii nu mai mult de 40 de taxe, potrivit Programului de guvernare 2018 - 2020.
'Vom simplifica birocraţia prin reducerea masivă a numărului de taxe. Începând cu 1 ianuarie 2019 numărul taxelor, tarifelor şi comisioanelor (cu aplicare generală) în România nu va fi mai mare de 50. Astfel, pentru populaţie vor exista cel mult 10 taxe, generale, dintre care CASS, CAS, impozitul pe venit, impozitul pe teren, impozitul pe bunuri imobile, impozitul pe maşină etc. Toate celelalte taxe, tarife şi comisioane vor fi eliminate sau comasate. Pentru agenţii economici numărul taxelor fiscale şi nefiscale (cu aplicare generală), va fi de maxim 40', promite documentul citat.
Potrivit acestuia, tot de la începutul anului viitor, cota de TVA va scădea de la 19% la 18%, iar cota redusă de 5% va fi extinsă şi pentru vânzarea de locuinţe cu suprafaţă mai mică de 120 mp şi pentru inputuri în agricultură.
'Astfel, vom avea a doua cea mai redusă cotă din UE, după Luxemburg cu 17%', precizează autorii documentului care subliniază totodată că în UE cota generală de TVA nu poate fi mai mică de 15%.
Începând cu 2019 se are în vedere extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici.
Pe de altă parte, autorităţile promit că va fi aplicată o prevedere legislativă prin care nu va mai exista nicio taxă care să nu poată fi plătită online, iar numărul de formulare solicitate de ANAF va fi redus astfel încât cei care au venituri independente vor depune un formular pe an, iar IMM-urile 5.
Până la 1 iulie 2018, vor fi făcute publice strategia de reorganizare a instituţiilor statului şi calendarul de implementare a acestei strategii. Noua variantă a programului de guvernare revine cu ideea elaborării unui Cod economic, care va cuprinde Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic şi care urmează să intre în dezbaterea Parlamentului în acest an.
Pachetul legislativ va fi pus gratuit la dispoziţia tuturor agenţilor economici şi persoanelor fizice care desfăşoară activităţi independente.
'Odată aprobat de Parlamentul României, Guvernul va cere un moratoriu celorlalte forţe politice din Parlament, prin care nicio formaţiune politică să nu mai iniţieze propuneri legislative privind modificarea noului Cod Economic al României, pentru cel puţin o perioadă de 5 ani de zile. Adoptarea Codului Economic al României se va face cu cel puţin 6 luni înainte de a intra în vigoare', se mai precizează în Programul de guvernare.
Principalii indicatori macroeconomici cuprinşi în document sunt deficit bugetar sub 3% din PIB şi datorie publică sub 60% din PIB, pe fondul unei creşteri economice de peste 5,5%.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu