Propaganda Kremlinului în Bulgaria: Cum se întoarce împotriva Moscovei

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

În Bulgaria, propaganda antiliberală promovată de Kremlin începe să producă efecte contrare celor dorite de Moscova. Populația bulgară devine tot mai pro-occidentală, o schimbare care a fost evidențiată într-un studiu recent realizat de Alfa Research.

Conform studiului, în ciuda eforturilor continue de a influența opinia publică prin mesaje antioccidentale și proruse, majoritatea bulgarilor au rămas loiali valorilor și orientării euroatlantice. Această tendință a fost observată în mod clar în creșterea sprijinului pentru Uniunea Europeană (UE) și NATO, în contrast cu narativele promovate de propaganda rusă.

Propaganda antioccidentală devine contraproductivă

Studiul evidențiază că, începând cu primele luni ale invaziei rusești în Ucraina, mesajele extreme ale propagandei Kremlinului au reușit să radicalizeze anumite segmente ale populației, dar au avut și efecte neașteptate. O parte semnificativă a cetățenilor bulgari a început să ia în considerare consecințele izolării țării față de UE și lumea occidentală. Un astfel de scenariu este perceput ca inacceptabil de majoritatea populației, ceea ce a condus la consolidarea sentimentelor pro-europene.

Comparativ cu anii 2017-2018, studiul arată că, în prezent, sprijinul pentru UE și democrațiile occidentale nu doar că s-a menținut, ci s-a și intensificat. Cu toate acestea, această orientare pro-occidentală nu se traduce neapărat printr-o poziție dură împotriva Rusiei. Există în continuare o percepție pragmatică potrivit căreia Bulgaria ar trebui să mențină relații bune cu Rusia, având în vedere istoria comună și proximitatea geografică.

Pentru bulgari, principalele criterii care fac o țară sau o uniune atractivă pentru parteneriate sunt o economie puternică, statul de drept și respectul pentru demnitatea umană și cultură. Atunci când aceste criterii sunt comparate cu realitatea, orientarea pro-europeană a Bulgariei nu suferă nicio ezitare, iar euroscepticismul este în continuă scădere.

Propaganda pro-Kremlin pierde teren

În pofida atacurilor hibride ale propagandei ruse, care încearcă să amplifice retorica antioccidentală, imaginea Rusiei și a președintelui Vladimir Putin se degradează în ochii publicului bulgar. Mulți bulgari încep să vadă Rusia nu ca pe un partener de încredere, ci ca pe o forță imprevizibilă, capabilă de acțiuni arbitrare care ignoră drepturile omului și suveranitatea altor națiuni.

Sondajul arată o consolidare a sprijinului pentru apartenența Bulgariei la UE și NATO. Peste 61% dintre bulgari susțin aderarea țării la UE, iar 66% consideră că principala orientare geopolitică a Bulgariei ar trebui să rămână pro-europeană. Aceasta este o schimbare majoră față de anii anteriori, când sentimentele eurosceptice erau în creștere.

Provocările viitoare

Cu toate acestea, studiul subliniază că euroscepticismul nu a dispărut complet. Există încă un nucleu dur de opozanți ai integrării europene, format în principal din persoane în vârstă, care locuiesc în orașe mici și susțin partide pro-ruse, precum Partidul Socialist Bulgar și formațiunea „Renașterea”. Deși aceste grupuri reprezintă o minoritate, ele continuă să influențeze opinia publică și să alimenteze îndoielile cu privire la direcția geopolitică a Bulgariei.

În ciuda provocărilor, Bulgaria continuă să își consolideze legăturile cu UE și NATO, în timp ce propaganda Kremlinului începe să își piardă din eficiență. Pe măsură ce imaginea Rusiei se degradează, sprijinul pentru o orientare pro-europeană devine tot mai solid, reflectând dorința majorității bulgarilor de a rămâne aliniați cu valorile și standardele occidentale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel