Curtea Europeană a menținut o interdicție de difuzare impusă postului de stat Russia Today (RT) ca parte a sancțiunilor blocului asupra Moscovei din cauza invaziei Ucrainei.
Hotărârea de miercuri a Tribunalului din Luxemburg a respins recursul împotriva interdicției, pe care UE a impus-o în urma acuzațiilor că rețeaua răspândește dezinformare, potrivit unui articol publicat de Al jazeera.
”Marea Cameră a Tribunalului respinge cererea RT France de anulare a actelor Consiliului, adoptate în urma izbucnirii războiului din Ucraina, interzicând temporar acelei organizații să difuzeze conținut”, se arată în hotărâre.
”Limitările libertății de exprimare a RT France pe care sunt susceptibile să le aibă măsurile restrictive în cauză sunt proporționale, în măsura în care sunt adecvate și necesare scopurilor urmărite”, a adăugat acesta.
Într-un apel cu reporterii, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că RT nu poate lucra în Europa, dar speră că va găsi lacune pentru a relua difuzarea.
Mișcarea UE la câteva zile după invazia din 24 februarie a vizat mass-media de stat rusă RT, Sputnik și filialele acestora, împiedicând difuzarea sau diseminarea conținutului acestora de către operatorii UE.
Șeful Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, a declarat la acea vreme că radiodifuzorii ”nu vor mai putea să-și răspândească minciunile pentru a justifica războiul lui Putin și pentru a semăna diviziunea în Uniunea noastră”.
Sputnik a răspuns cu o declarație prin care spunea: ”Sugerăm Comisiei Europene să nu se oprească la jumătate și să interzică internetul cu totul”.
Filiala franceză a RT a postat pe Twitter că interdicția ”este împotriva principiilor libertății de exprimare” și a spus că este o victimă a ”cenzurii”.
Citește și:
Televiziunea de stat rusă nu a părăsit niciodată Uniunea Europeană. După interzicerea celor două canale mass-media finanțate de Moscova, RT și Sputnik au găsit o modalitate de a ocoli sancțiunile impuse de executivul UE.
”Propaganda Kremlinului”, așa cum a numit-o Occidentul, continuă să fie difuzată, fără prea multe probleme, pe continent.
Ceea ce s-a făcut, explică Politicom citată de Europa Today, este că domeniile site-urilor de Internet au fost schimbate, astfel încât site-urile au continuat să răspândească informații.
Imediat după sancțiunile din Germania și Spania, au apărut rapid două noi site-uri, replici perfecte ale Russia Today, ale căror adrese IP și identificatori Google Analytics - instrumente tehnice folosite pentru gestionarea site-urilor - au fost legate direct de organizația media susținută de Kremlin.
Cercetătorii de la Institutul pentru Dialog Strategic, un think tank care se ocupă de extremismul online, au identificat apoi alte cinci ”site-uri clonate”, care, spre deosebire de cele anterioare, nu erau găzduite pe servere legate la Moscova, ci pe un număr de alte 112 site-uri de agregare de știri.
”Cel mai probabil, aceasta este o modalitate de a încerca să ocolească interdicțiile”, a spus Jordan Wildon, senior manager al metodelor digitale la Institutul pentru Dialog Strategic .”Este o situație cu cap de hidra. Dacă scoți un lucru, ei vor încerca să găsească o modalitate de a face altceva", a mai declarat acesta.
Conținutul site-urilor Kremlinului este așadar, la câteva luni după sancțiuni, disponibil pentru milioane de utilizatori din întreaga lume. Ușurința cu care RT și Sputnik au reușit să evite sancțiunile ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea acestora.
Întrebată despre această problemă de Politico, Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei Europene pentru Valori și Transparență, a explicat că...citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci