EXCLUSIV  Propaganda pe timpul războaielor, o armă redutabilă

Sâmbătă, 5 martie, în cadrul emisiunii De Ce Citim, dedicată războiului reflectat în literatură, criticul literar Daniel Cristea-Enache a vorbit despre propaganda care are loc pe timpul războaielor. 

„Ca să dau un exemplu, am fost acum câțiva ani la un muzeu de istorie din Berlin și vedeam acolo cum se modificau afișele propagandei germane de la un an la altul. Întâi erau afișe care slăveau relația de colaborare cu sovieticii, fusese Pactul Ribbentrop-Molotov, apoi, după ce Germania a atacat Uniunea Sovietică, afișele construiau o cu totul altă realitate decât cea din urmă cu un an-doi. Cenzura și propaganda distorsionează aceste informații de pe teren, ceea ce în lumea globală de azi, conectată toată la internet, nu se mai poate întâmpla.”

Scriitorul de astăzi trebuie să analizeze literar drama războiului

„ Acum noi nu mai avem nevoie strict de un scriitor care să ne relateze ceea ce a fost pe front. Noi avem nevoie astăzi de un scriitor care să analizeze, sub raport literar, sub raportul unui roman ficțional să adâncească această dramă și tragedie a războiului. Un romancier care să vorbească despre drama refugiaților, despre drama soldaților tineri trimiși de Rusia, prost echipați, neștiind unde se îndreaptă, mințiți ei înșiși, dintre care unii își varsă combustibilul ca să oprească înaintarea propriilor tancuri.”

VIDEO

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel