Miercuri, 3 ianuarie, Doina Pană a demisionat din funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, invocând probleme de sănătate. Reacția proprietarilor de păduri în urma demisiei nu a întârziat să apară.
„Proprietarii de păduri și forestierii își pun mari speranțe în noul ministru care va prelua conducerea Ministerului Apelor și Pădurilor și în seriozitatea cu care acesta va trata problemele unei întreg sector aflat în prag de faliment.
Este o demisie de onoare, în condițiile în care doamna ministru Doina Pană și-a asumat toate deciziile pe domeniul pădurilor, iar aceste evoluții și dezvoltări au condus sectorul forestier către o agravare a crizei. Greșeala doamnei ministru Doina Pană a fost că a rămas blocată pe linia de politici deschisă de către domnul Istrate Ștețco, secretat de stat. Și-a asumat această linie, inclusiv lipsa de dialog. A fost o linie gresită, așa cum se vede clar din realitatea crizei lemnului de foc, crizei sectorului forestier și industriei lemnului. Demisia este o consecință inevitabilă a crizei în care a fost condus sectorul forestier în 2017. Din păcate, pentru agenții economici care au cumpărat 3 milioane mc masă lemnoasă la prețuri, în medie, cu 30 % mai mari decât anul trecut, efectele economice sunt imposibil de evitat. Cu ce prețuri să pui în piață masa lemnoasă dacă prețul de adjudecare a fost de 317 lei/mc pe picior, volum brut, la răsinoase? Efectele vor fi creșterea în continuare a prețului lemnului de foc pentru populație și în agravarea crizei industriei lemnului. Deocamdată avem o demisie. Logic trebuie să urmeze imediat și demisia domnului Istrate Ștețco. Apoi vom avea un nou început și de aici un dram de speranță.
Întreaga industrie a lemnului se decapitalizează, rezultatele financiare sunt din ce în ce mai slabe, peste 1800 de agenți economici din sectorul de exploatare și peste 3000 din sectorul de prelucrare primară a lemnului au capitaluri proprii negative și riscă în 2018 să dispară de pe piață. Inclusiv industria mobilei a intrat pe o pantă descendentă, după cum arată cel mai recent raport Fordaq, privind starea pădurilor și industriei lemnului. Este o moștenire a politicilor incoerente, a unui lung sir de greșeli, soluții false și refuzul dialogului, a deciziilor care au condus către o agravare a crizei în sectorul forestier și în industria lemnului, o realitate de necontestat", notează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News