Orezul este un aliment de bază în multe culturi. Este un produs predominant în regiunea Asia-Pacific. Mai mult decât 60% din populația lumii mănâncă orez în fiecare zi.
În comparație cu orezul brun, orezul alb oferă mai puțini nutrienți, inclusiv minerale, vitamine și fibre alimentare. Cu toate acestea, orezul alb rămâne consumat mai pe scară largă decât orezul brun, posibil datorită practicilor culturale, timpului său mai rapid de gătire și texturei sale mai moale.
Prin urmare, este important să recunoaștem rolurile și beneficiile orezului alb ca element de bază cultural în mai multe modele alimentare și ca alternativă accesibilă la alte cereale.
Trebuie să dezvoltăm o înțelegere mai profundă a modalităților de a folosi acest aliment de bază ca parte a unei diete și a unui stil de viață sănătos.
Acest articol explică beneficiile orezului alb și modalitățile de a te bucura de el printr-o alimentație echilibrată.
1. Cu mazăre și fasole
Mazarea si fasolea sunt bogate în fibre, antioxidanți și alți compuși care promovează sănătatea, dovedite ca alimente care echilibrează cantitatea zahărului din șânge, nivelul de colesterol și tensiunea arterială.
În plus, atunci când mazărea și fasolea sunt asociate cu orezul - inclusiv orezul alb - rezultă asigurarea proteinelor complete. O proteină completă este una care furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali în cantități suficiente, potrivit unui articol publicat de Healthline.
Aceasta este o combinație de alimente deosebit de importantă pentru persoanele care urmează un model alimentar vegetarian sau vegan, deoarece majoritatea proteinelor complete sunt alimente de origine animală.
2. Orez de legume
La fel ca mazărea și fasolea, legumele fără amidon sunt bogate în fibre alimentare. Când sunt incluse într-un fel de mâncare alături de orez, acestea pot ajuta la compensarea conținutului mai scăzut de fibre al orezului alb.
Exemplele includ orezul cu morcovi, orezul cu spanac și orezul cu dovleac.
3. Orez cu legume și carne
Aproximativ jumătate din farfurie ar trebui să fie umplută cu legume și fructe fără amidon, un sfert din farfurie cu proteine precum carnea, peștele sau carnea de pasăre și un sfert cu cereale precum orezul alb.
Această metodă încurajează flexibilitatea și o diversitate de nutrienți care trebuie savurați, ajutându-vă, de asemenea, să mâncați porții de orez alb atent.
Serviți un sfert de farfurie de orez alb cu o jumătate de farfurie de spanac fiert și un sfert de farfurie de pește la grătar pentru o cină rapidă și echilibrată.
4. Orez cu pește
Consumul de pește de cel puțin două ori pe săptămână este asociat cu beneficii pentru sănătatea inimii, nervilor și ficatului.
În plus, peștele este uo sursă importantă de proteine, antioxidanți și nutrienți antiinflamatori, inclusiv acizii grași omega-3 prietenoși cu inima. Nu uitați să includeți o garnitură de legume, fără amidon, proaspătă sau gătită, pentru fibre și nutrienți adăugați care promovează sănătatea.
5. Ardei gras umplut cu orez
O modalitate inteligentă de a vă bucura de orezul alb și de legume într-un fel de mâncare hrănitor și sățios, dar simplu, este să faceți ardei gras umpluți.
Ardeii gras conțin capsaicină, care este un compus fitochimic cu potențial beneficii împotriva cancerului.
Acest compus activ din ardei gras are, de asemenea rol antiinflamator, ajută la scăderea zahărului din sânge, rol antifungic, antioxidant și alte proprietăți benefice pentru sănătatea umană.
Orezul alb este un aliment de bază în multe culturi, dar reputația sa a fost afectată de descoperiri științifice controversate ale efectelor sale asupra sănătății umane.
Unele cercetări indică faptul că poate crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 la femeile asiatice, în timp ce alte cercetări sugerează că are potențialul de a reduce nivelul zahărului din sânge atunci când este refrigerat timp de o zi după gătit.
Cu toate acestea, orezul alb conține unele minerale, are un conținut scăzut de calorii și grăsimi și oferă beneficii nutriționale, astfel încât se poate integra într-o dietă sănătoasă.
Luați în considerare asocierea acestuia cu alimente bogate în fibre pentru a-l face mai sățios și pentru a vă crește aportul de nutrienți.
Citește și:
Trei nutriţionişti, Richard Storey, Sue Todd şi Lottie Storey, au încercat să schimbe conceptul de dietă prin împărţirea celor şapte zile ale săptămânii în trei perioade alimentare distincte, inspiraţi de cele observate la mănăstirile de pe muntele Athos.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci