Propunere legislativă europeană: UE vrea să limiteze dreptul la grevă în timpul crizelor

Fotografie de la Markus Spiske:Pexels
Fotografie de la Markus Spiske:Pexels

Comisia dorește să propună o lege care să protejeze piața unică în circumstanțe excepționale, cum ar fi pandemiile sau” războaiele. 

Sindicatele europene acuză Comisia UE că dorește să limiteze dreptul la grevă în perioade de criză precum pandemia sau războiul din Ucraina. Se arată cu degetul propunerea de introducere a unui instrument de urgență pentru piața unică (instrumentul de urgență al pieței unice, SMEI), care prevede măsuri pentru a garanta libera circulație și disponibilitatea bunurilor și serviciilor esențiale în caz de criză.

Propunerea, care ar trebui prezentată în zilele următoare, urmărește să consolideze unitatea și solidaritatea dintre țările UE în cele mai critice situații, protejând și acordând prioritate lanțurilor de aprovizionare din cadrul blocului. Dar bunele intenții ale Bruxelles-ului se ciocnesc nu numai cu sindicatele, ci și cu afacerile. 

Cei dintâi, după cum am spus, se plâng că proiectul noii legi prevede abrogarea unui regulament în vigoare în prezent, ”Monti I”, care protejează în mod expres ”exercitarea drepturilor fundamentale recunoscute în statele membre, inclusiv dreptul sau libertatea de a face grevă și dreptul sau libertatea de a întreprinde alte acțiuni din partea lucrătorilor”. Față de abrogarea acestui regulament, Comisia ar fi uitat să prevadă o astfel de garanție în noua lege.

”Dreptul la grevă este inseparabil de dreptul lucrătorilor la negocieri colective și, ca atare, nu poate fi limitat prin măsuri de urgență”, se arată în scrisoarea trimisă Comisiei de către CES, Confederația Europeană a Sindicatelor, potrivit Europa Today.

”Pregătirea și răspunsul la criză nu trebuie niciodată folosite ca mijloc de a submina sau de a anula drepturile fundamentale”, se mai menționează în scrisoare.

Potrivit Isabelle Schoemann, secretarul confederal al CES, ”respectul pentru drepturile lucrătorilor este fundamental pentru economia socială de piață a UE și nu poate fi niciodată tratat ca un obstacol în calea funcționării pieței unice. Acesta este motivul pentru care CES solicită Comisiei să consolideze garanțiile pentru drepturile fundamentale din această legislație, în special în ceea ce privește drepturile sociale, ale lucrătorilor și sindicale”, a spus el.

Sindicatele nu sunt singurele care protestează

Proiectul de lege, de fapt, prevede că în cazul unei crize UE poate adopta restricții privind libertatea întreprinderilor în alegerea furnizorilor pe care se pot baza. Ideea Bruxelles-ului este de a replica ”Defense protection Act” al SUA în sens european, adică de a cere companiilor din UE să obțină aprovizionare prioritară de la alte companii europene și nu din străinătate în perioadele de criză. Cei care nu se conformează riscă amenzi grele. În plus, conform proiectului de text, companiile ar putea fi obligate să predea autorităților publice informații despre lanțurile lor de aprovizionare.

Măsuri pe care companiile europene le consideră prea invazive și dăunătoare libertății antreprenoriale. ”Este bine că Comisia Europeană atrage atenția asupra pieței unice cu planurile sale pentru un instrument european de urgență”, a declarat Thilo Brodtmann, director executiv al VDMA, o asociație care reprezintă industria germană de inginerie, într-un comunicat. ”Cu toate acestea, VDMA respinge elementele instrumentului de urgență care limitează libertatea antreprenorială”, a adăugat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel