Un grup de academicieni și activiști a lansat o campanie globală prin care propune extinderea dreptului de vot către copii, angajându-se să transfere propriile voturi către un tânăr până când vârsta minimă de vot va fi semnificativ redusă sau eliminată, potrivit The Guardian.
Membri ai Children’s Voting Colloquium au deja experiența de a vota în numele unui copil, chiar dacă acest lucru a implicat alegerea unui partid sau candidat diferit față de propriile lor preferințe politice.
Grupul, care include membri din 12 țări, printre care Marea Britanie și SUA, susține că oferirea dreptului de vot copiilor, începând de la vârsta de șase ani, ar putea determina guvernele să abordeze mai serios o serie de probleme pe termen lung, cum ar fi criza climatică, inegalitatea și îngrijirea socială.
Acești susținători încurajează adepții sufragiului universal, fără limită de vârstă, să se alăture mișcării prin semnarea unui angajament online. În cadrul acestuia, membrii se angajează să transfere votul lor către propriii copii sau către copiii unui prieten, membru de familie sau vecin.
Unul dintre semnatarii acestui angajament este Matías Cordero Arce, cercetător la Centrul pentru Justiție Juvenilă din Spania, care și-a cedat deja votul fiicei sale, Maialen, de două ori. Aceasta avea 13 ani atunci când a votat în numele tatălui său la alegerile regionale și europene din acest an.
Sursa: Freepik
Întrebată dacă se consideră un pionier al dreptului de vot pentru copii, Maialen a răspuns: „Poate un pic, pentru că am deschis mințile colegilor mei. Sper că această idee va prinde rădăcini”. Ea a adăugat că, de când a avut oportunitatea de a vota, a devenit mult mai interesată de politică: „Când nu puteam vota, nu urmăream politica și nu știam ce se întâmplă. Acum mă gândesc mai mult la asta”.
Maialen și-a direcționat votul către un partid mic care militează pentru bunăstarea animalelor și pentru protecția mediului: „Trebuie să avem mai multă grijă de planetă, pentru că dacă o distrugem, nimic altceva nu mai contează”, a explicat Maialen.
Acordul tatălui cu fiica sa înseamnă că votul său îi aparține acesteia, chiar și atunci când au păreri divergente: „Am ales ca ea să voteze pentru mine, și nu aprob acest vot în prealabil. Am votat suficient de mult și am lăsat-o într-o lume neprielnică, deci e timpul ca ea să aibă acest drept, iar eu să predau ștafeta”, a declarat Arce.
Sistemul de vot din Spania impune ca Arce să prezinte cartea de identitate la secția de vot, dar restul procesului poate fi efectuat de fiica sa. Fiica selectează buletinul de vot cu partidul preferat, îl sigilează în plic și îl introduce în urna de vot.
Arce a afirmat că oficialii nu au oprit-o pe Maialen să voteze, deoarece copiii sunt deseori prezenți în secțiile de votare: „Nu aș spune că este legal, dar nici nu cred că este ilegal. În Țara Bascilor, poți merge la cabina de vot cu oricine dorești”.
Sursa: Freepik
Ideea de a oferi drept de vot copiilor este discutată de mult timp în mediul academic, având susținători precum profesorul de științe politice David Runciman de la Universitatea Cambridge, potrivit The Guardian.
Arce a subliniat că această nouă campanie își propune să transforme ideile academice în realitate și să stimuleze o dezbatere mai amplă: „Nu trebuie să confundăm această idee cu propunerea lui JD Vance, fostul candidat la vicepreședinția SUA, care sugerează ca părinții să aibă mai multe voturi decât cei fără copii. Propunerea noastră este despre a da putere copiilor, nu părinților”, a explicat el.
Angajamentul online afirmă: „Noi, cei care am semnat, am decis, în solidaritate cu copiii și ca protest împotriva acestei nedreptăți evidente, să ne transferăm votul către un copil dispus să îl accepte, până când aceștia ating vârsta legală de vot”.
Organizatorii campaniei se opun stabilirii unei limite minime de vârstă pentru vot. „Nimeni nu ar trebui să renunțe la dreptul de vot. Dar, în contextul actual, aceasta este soluția cea mai democratică. Facem apel la reprezentanții aleși să reflecteze asupra nedreptății de a refuza copiilor dreptul de vot”.
Dacă vârsta de vot ar fi eliminată sau redusă, susținătorii ideii cred că guvernele ar începe să abordeze cu seriozitate criza climatică, să finanțeze corespunzător educația, să asigure îngrijiri medicale pe tot parcursul vieții, să scoată familiile din sărăcie și să promoveze alte politici neglijate până acum din cauza ignorării vocii copiilor.
Mai multe detalii despre Children's Voting Colloquium aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu