Ministrul de Externe al Austriei, Alexander Schallenberg, a descris propunerea Chinei pentru un posibil acord de pace în Ucraina drept ”un semnal interesant” de la Beijing.
”Comentariile chineze despre o posibilă inițiativă de pace sunt cel puțin un semnal interesant... Trebuie să așteptăm și să vedem ce anume pune China pe masă”, a declarat premierul Austriei, Alexander Schallenberg, potrivit Almayadeen.
Acest lucru vine după ce directorul Oficiului Central Chinez pentru Afaceri Externe, Wang Yi, a declarat că președintele Xi Jinping va prezenta până la sfârșitul acestei luni o ”propunere de pace” care ar contura poziția Beijingului cu privire la războiul din Ucraina.
Cu toate acestea, oficialul austriac și-a exprimat scepticismul cu privire la probabilitatea ca Rusia și Ucraina să se angajeze în discuții de pace în curând.
”China se arată evident că nu este mulțumită de acțiunile Rusiei în Ucraina și de consecințele globale, în special în sfera economică”, a declarat Schallenberg, ceea ce este discutabil având în vedere că liderii ambelor țări și-au reafirmat de mai multe ori legăturile bilaterale în ultimul an.
”Trebuie să așteptăm și să vedem ce anume pune China pe masă”, a adăugat el.
Este posibil ca propunerea de pace să fi fost produsul unei cereri personale adresate de către cancelarul german, Olaf Scholz, președintelui chinez Xi Jinping, în sensul în care să ”influențeze” Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
Președintele chinez, Xi Jinping, i-a spus omologului său rus, în 30 decembrie 2022, că China apreciază foarte mult faptul că Rusia nu refuză să rezolve criza ucraineană prin negocieri.
”Partea chineză a remarcat că partea rusă a declarat că nu a refuzat niciodată să rezolve conflictul prin negocieri diplomatice și și-a exprimat aprecierea pentru acest lucru”, a spus Xi în apelul video al agenției de presă chineză CCTV.
Potrivit Sputnik, care citează o sursă ONU, se pare că o altă propunere de pace este în curs de desfășurare la Adunarea Generală a ONU și este programată să fie votată pe 22 februarie.
Se pare că implică un proiect de rezoluție inițiat de Kiev privind ”principiile care stau la baza unei păci cuprinzătoare, juste și de durată în Ucraina”, care va submina cererile Rusiei de a-și atenua propriile preocupări de securitate.
Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat pentru Sputnik că Moscova este pregătită să ia în considerare propunerile Ucrainei de soluționare a conflictului dacă sunt luate în considerare cerințele de securitate ale Rusiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News