Analistul politic Bogdan Chirieac este de părere că modul în care coaliția de guvernare a abordat subiectul comasării este unul „haotic”.
„Asistăm la o guvernare haotică într-o temă esențială pentru democrație, așa cum sunt alegerile. Astăzi l-am auzit după luni de zile pe premierul Marcel Ciolacu spunând cu subiect si predicat că alegerile trebuie să se desfășoare la termen, conform legii. Deci nu comasare, nu mișcări pe sub masă nu masă verde, alegerile europarlamentare sunt fixate de Europa, în toată Europa, între 6 și 9 iunie, localele sunt la sfârșitul lui septembrie, un tur din prezidențiale se suprapune pe parlamentare.
Așa este normal, asa este firesc. Tema de campanie atât pentru AUR cât și pentru USR se referă la comasarea alegerilor, lucru profund imoral si ilegal. În privința comasării sau necomasării, nu știu, deocamdată Guvernul României a majorat aberant taxele în mediul privat ca să țină un stat neperformant. În România, spun un lucru foarte trist, la 35 de ani de la Revoluție, partidele nu pot reforma statul, fiindcă sunt personalități care au distrus embrionul de stat, în frunte cu fostul președinte, Traian Băsescu. Domnul Iohannis a contribuit prin nepăsare.
Deci ați văzut ce s-a întâmplat când s-a încercat eficientizarea justiției. AUR nu mi-a dat niciun motiv să cred că poate realiza o reformă. Marcel Ciolacu poate reforma, Nicolae Ciucă poate reforma, Mircea Geoană poate reforma. Dacă nu se reformează statul ne prăbușim.
Pierde bani pe toate găurile, fără nicio eficiență, in sistemul medical, de educație în infrastructură, în administrații locale, la judecătorie. Nu se pune problema că angajații sunt bine plătiți, e vorba de ineficiență sau, precum în cazul justiției, vorbim despre faptul că sistemul e nefuncțional.
Președintele e cel mai important om din stat. Magistrații, care nu au dreptul la grevă, au făcut grevă. Ne ducem cu pensiile speciale până în 2062, problema nu sunt pensiile speciale, problema e sistemul nefuncțional”, a precizat analistul Bogdan Chirieac, la România TV.
Amintim că liderul PNL Nicolae Ciucă a fost aparent uimit, în declarațiile de presă, de varianta ca alegerile parlamentare să aibă loc în același timp cu turul doi la al prezidențialelor. Liberalul vorbea despre o comasare cu primul tur.
În fapt, deși liderii politici neagă această discuție, negocierea s-ar fi blocat, conform surselor citate în mass-media, la candidatul unic pentru prezidențiale.
În ceea ce privește comasarea, lucrurile arată la fel de complicat.
”Cu comasarea a rămas foarte bine. Avem patru rânduri de alegeri” a spus premierul Marcel Ciolacu, liderul PSD, după două rânduri eșuate de negocieri cu partenerii de la PNL.
Înainte de negocierile din coaliție, s-a vorbit mai întâi despre comasarea alegerilor astfel:
1. În 9 iunie, alegerile locale să se desfășoare în același timp cu cele europarlamentare.
2. În 8 decembrie, al doilea tur al alegerilor prezidențiale să se desfășoare în același timp cu cele parlamentare.
"Cu comasarea a rămas foarte bine, în acest moment, avem alegeri conform legii. Avem patru rânduri de alegeri, cu adevărat, cum am avut şi crize suprapuse, anul acesta vom avea şi alegeri suprapuse, într-un singur an, patru rânduri de alegeri” a spus Marcel Ciolacu.
Vizibil nervos, el a argumentat apoi: ”În cazul unei comasări, ştim cu toţii că la alegerile europarlamentare, de obicei, prezenţa este foarte scăzută, dacă nu inventăm un referendum pentru penali, pe care pe urmă îi punem pe liste. Şi atunci s-a venit cu această idee că ar fi chiar mai democratic. Alţi colegi din opoziţie au zis: 'Domne' nu e democratic, că, de fapt, direcţionaţi un vot'. Am văzut că şi în alte state europene se face această comasare, am văzut că Austria a anunţat şi acum a anunţat că nu ar fi aşa democratic să le facă, deci, este evident că fiecare are specificului lui şi părerile lui”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu