Ungaria vrea să plaseze obligaţiuni pe piaţa chineză, în principal pentru a finanţa proiecte de dezvoltare, a declarat ministrul ungar al dezvoltării, Tamaş Fellegi. Adică exact ceea ce propunea în martie preşedintele firmei de consultanţă şi investigaţii financiare Business Inteligence, Ionel Blănculescu, fost ministru-delegat pentru coordonarea autorităţilor de control.
Fellegi a subliniat că eventualele fonduri obţinute din China vor fi utilizate pentru proiectele de dezvoltare, şi nu pentru refinanţarea datoriei de stat, potrivit agenţiei MTI, preluată de Portfolio.hu. El a adăugat că licitaţia ar trebui să aibă loc pe piaţa liberă, pentru a evita transmiterea unui mesaj greşit către investitori. "Nu am venit aici pentru a convinge chinezii să ne finanţeze datoria, pentru că nu avem nevoie de asta. Însă ceea ce folosim pentru finanţarea datoriei lipseşte din bugetul dezvoltării şi ar putea fi acoperit şi de aici (din China - n.r.)", a declarat Fellegi. Oficialul a adăugat că a discutat problema cu bancheri de top din Hong Kong şi Beijing.
„Una dintre măsurile eficiente pentru dezvoltarea economiei românești este restabilirea relaţiilor comerciale şi de încredere cu Emiratele Arabe Unite , Qatar , Oman , Bahrein şi Kuweit, respectiv cu Brazilia, Rusia , India şi China. Mie mi se pare că România ar trebui acum să emită obligaţiuni, pe care să le vândă celor cinci state din zona Golfului, contra unei sume de circa 20 de miliarde de euro, obligaţiuni care pot fi transformate în împrumuturi obligatare. Împrumutul obligatar este cel în cadrul căruia obligaţiunile, ajunse la scadenţă, se convertesc în acţiuni, deci nu se mai plătesc niciodată”, explica Ionel Blănculescu în luna martie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu