Propunerea lui Putin pentru armistițiu în Ucraina, respinsă de SUA: „Totul s-a prăbușit cu americanii” (surse Reuters)

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O propunere a președintelui rus Vladimir Putin pentru un armistițiu în Ucraina, menit să înghețe conflictul, a fost respinsă de Statele Unite după contactele între intermediari, au declarat trei surse rusești cu cunoștințe despre discuții pentru Reuters.

Eșecul abordării lui Putin marchează al treilea an al celui mai sângeros conflict din Europa după cel de Al Doilea Război Mondial și ilustrează relațiile dintre cele două mari puteri nucleare ale lumii.

O sursă americană a negat existența unui contact oficial și a declarat că Washingtonul nu va iniția discuții care să nu implice Ucraina.

Putin a transmis semnale către Washington în 2023, atât în public, cât și în mod privat, prin intermediul unor terțe părți, inclusiv prin partenerii arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu și alții, că este pregătit să ia în considerare un armistițiu în Ucraina, au afirmat sursele rusești.

Putin propunea înghețarea conflictului în liniile actuale și nu era dispus să cedeze teritoriile ucrainene controlate de Rusia.

„Contactele cu americanii au rămas fără rezultat”, a declarat o sursă rusă de rang înalt cu cunoștințe despre discuțiile din 2023 și începutul anului 2024 pentru Reuters, sub protecția anonimatului din cauza sensibilității situației.

O a doua sursă rusă cu cunoștințe despre contactele respective a declarat pentru Reuters că americanii le-au spus Moscovei, prin intermediari, că nu vor discuta un posibil armistițiu fără participarea Ucrainei și astfel contactele au eșuat.

O a treia sursă cu cunoștințe despre discuții a spus: „Totul s-a prăbușit cu americanii”. Sursa a afirmat că americanii nu doreau să pună presiune pe Ucraina.

Aceste evenimente au loc în timp ce președintele american Joe Biden încearcă de luni de zile să convingă Congresul să aprobe mai mult ajutor pentru Ucraina, dar se confruntă cu opoziția aliaților principalului candidat la nominalizarea republicană la președinție, Donald Trump.

Kremlinul, Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Agenția Centrală de Informații (CIA) au refuzat să comenteze.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în repetate rânduri că nu va accepta niciodată controlul Rusiei asupra teritoriului ucrainean.

Un oficial american, vorbind la Washington sub protecția anonimatului, a spus că SUA nu au purtat discuții prin canale de comunicații neoficiale cu Rusia și că Washingtonul a fost consecvent în a nu întoarce spatele Ucrainei.

Oficialul american a spus că propunerea lui Putin, pe baza a ceea ce s-a raportat public, nu s-a schimbat față de cererile anterioare ca Rusia să rețină teritorii ucrainene. Oficialul a sugerat că pare să fi existat frustrare la Moscova după ce Washingtonul a refuzat în mod repetat să accepte această variantă.

Putin i-a spus prezentatorului american de talk-show-uri Tucker Carlson, săptămâna trecută, că Rusia e pregătită pentru „dialog”.

Una dintre sursele rusești și-a exprimat frustrarea față de Statele Unite pentru insistența acestora că nu vor împinge Ucraina spre discuții, având în vedere că SUA ajută la finanțarea războiului.

„Putin a spus: «Știam că nu vor face nimic»”, a spus o altă sursă rusă. „Au tăiat rădăcina contactelor care au durat două luni să se creeze”.

O altă sursă rusă a spus că Statele Unite nu pareau să creadă că Putin era sincer.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel