Uniunea Salvaţi România a decis să îi propună pe avocaţii Mircea Ursuţa şi Vlad Ştefan pentru funcţiile de judecător la Curtea Constituţională, însă va avea discuţii şi cu celelalte partide de opoziţie pentru a vedea dacă se poate ajunge la o propunere comună, a declarat luni preşedintele USR, Dan Barna.
'Astăzi, în cadrul şedinţei grupului parlamentar al USR, am decis care vor fi nominalizările pentru poziţiile de judecător la Curtea Constituţională a României. Cele două nominalizări sunt Mircea Ursuţa - avocat, cadru didactic, profesor de la Oradea, care a fost unul dintre avocaţii ce au contribuit decisiv la câştigarea proceselor împotriva firmelor Gabrielei Firea, şi Vlad Ştefan - un avocat din Bucureşti, tot cu experienţă semnificativă în ceea ce înseamnă apărarea statului de drept şi în contencios-administrativ', a afirmat Dan Barna.
El a menţionat că ambele propuneri îndeplinesc criteriile de vechime şi cele prevăzute de lege, iar, în plus, aceştia nu fac parte din USR şi nu au făcut parte din niciun partid politic. 'Noi credem foarte mult că la Curtea Constituţională nu trebuie să avem politicieni, la Curtea Constituţională trebuie să avem magistraţi sau profesionişti ai dreptului, care nu au făcut parte din partide politice tocmai pentru că această instituţie trebuie să fie un arbitru şi un judecător al stabilităţii statului de drept şi nu un player activ, nu un jucător activ, cum s-a întâmplat în ultima perioadă', a precizat Barna.
Întrebat de ce opoziţia nu are o propunere comună pentru aceste funcţii, el a răspuns: 'Vom vedea, dacă vom ajunge acolo. Vom avea discuţii în zilele următoare până la votul final şi cu celelalte partide'. 'Am văzut că şi colegii de la PNL au nişte nominalizări, vom mai avea discuţii şi astăzi şi mâine şi vom vedea dacă vom ajunge la un candidat comun sau nu. Suntem deschişi la discuţii. Însă elementul principal este acesta: considerăm că nu putem avea politicieni la Curtea Constituţională ca nominalizări în cadrul acestui proces. Au existat discuţii şi vor fi şi mâine.
Discuţiile sunt în continuare în desfăşurare. Chiar înainte de această declaraţie am discutat cu Ludovic Orban şi am convenit să mai povestim în a doua parte a zilei şi mâine dimineaţă', a adăugat Barna. El a spus că deocamdată nu a discutat cu liderul UDMR, Kelemen Hunor. 'Cu celelalte parte de opoziţie am discutat şi există un interes de a avea un candidat comun, vom vedea care va fi rezultatul discuţiilor. O să vorbesc şi cu UDMR, deocamdată nu am făcut acest lucru', a mai spus preşedintele USR.
În 23 aprilie, Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a declanşat procedura de numire a unui judecător la Curtea Constituţională în locul lui Ştefan Minea, căruia îi expiră mandatul pe 15 iunie. Astfel, până pe 6 mai trebuie depuse propunerile grupurilor parlamentare pentru acest post, Comisia juridică va întocmi raportul pe 7 mai, iar până în 15 mai plenul Camerei Deputaţilor urmează să dea votul.
Biroul permanent al Senatului a decis vineri prelungirea termenului de depunere a candidaturilor pentru un mandat de membru CCR din partea Camerei superioare a Parlamentului până pe 6 mai, în condiţiile în care până la termenul anterior, 22 aprilie, nu a fost depusă nicio candidatură. CCR a informat Camera Deputaţilor că pe data de 15 iunie expiră mandatul judecătorului Ştefan Minea, care a fost numit de forul legislativ în 15 iunie 2010 pentru un mandat de 9 ani. Şi mandatul Simonei-Maya Teodoroiu, numită judecător la CCR pentru o diferenţă de mandat, expiră la data de 15 iunie.
De asemenea, mandatul judecătorului CCR Petre Lăzăroiu expiră în data de 2 iunie. Pentru acest loc, preşedintele Klaus Iohannis a desemnat-o pe fostul consilier prezidenţial Simina Tănăsescu.
VEZI ȘI Cine este Simina Tănăsescu, numită de Klaus Iohannis judecător la CCR
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu