Prorusul Dragnea?

Începând de azi-dimineață, presa din țara noastră prezintă România ca pe o insulă într-o mare roșie. Victoria lui Dodon în Republica Moldova și a lui Radev în Bulgaria desenează cam așa lucrurile: Ucraina roșie și instabilă, Moldova roșie și instabilă, Bulgaria și Ungaria roșii și cumpărate de ruși, Serbia cap de pod pentru Rusia.

Calul de bătaie al campaniei parlamentare pentru alegerile din 11 decembrie va fi, probabil, "Nu lăsați România pe mana rușilor. Nu-l votați pe prorusul Dragnea".

Să analizăm lucrurile pas cu pas. Victoria lui Igor Dodon în Republica Moldova este o alegere nefericită în primul rând pentru moldoveni. Rusia nu are resursele financiare necesare pentru a-și asigura propria prosperitate. Rusia răsuflă greu ducând cele două războaie în paralel: cel din Ucraina și cel din Siria. Cum prețul petrolului nu este în pericol să crească, Rusia nu va putea finanța Republica Moldova, o țară aflată în cvasifaliment. Orice tăiere de fonduri din partea UE sau FMI îl va arunca cât colo pe Dodon. Și în Republica Moldova, chiar dacă cu întârziere, pensiile și salariile trebuie totuși plătite. Cei care vor suferi vor fi cetățenii moldoveni de toate etniile. Prosperitatea vine din Vest și nu din Est.

În același timp, putem constata un nou eșec, atât al României, cât și al Uniunii Europene, în inițiativa de a aduce țara pe făgaș occidental. Să spunem că seminariile n-au ajutat prea mult și nici perspectiva pe care a avut-o elita politica si financiară din Moldova de a fi arestată de un DNA moldovenesc, după modelul din România. Lupta anticorupție a fost un subiect principal în campania d-nei Maia Sandu. Cetățenii ar fi putut fi interesați. Nu însă administrația și politicienii... mai ales după veștile care vin din România.

În Bulgaria vecină, victoria generalului de aviație Rumen Radev schimbă fundamental lucrurile doar pentru cei care nu au habar de istoria și cultura Estului european. Bulgarii nu sunt pro sau antiruși, ei sunt rușii din Balcani. În vremea fostei URSS, Bulgaria se considera cu mândrie a 16-a republică sovietică. Relația etnică și culturală a bulgarilor cu ruşii este asemănătoare celei pe care românii o au cu italienii. Bulgaria e membru NATO și UE. Mari modificări nu vor fi. Oricum, și după căderea comunismului, Sofia a mers la două capete cu Rusia și Germania. Germanii s-au impus economic. Altminteri, cam tot ce a vrut Putin, din 2000 încoace, bulgarii au acceptat, indiferent de regimul de la Sofia, dar cu voie tacită de la Berlin.

În Ungaria, Viktor Orban, joacă și el opunând Moscova Bruxelles-ului. Nu se pune problema unei tovarășii profunde cu Moscova, exceptând faptul când Rusia ar putea oferi teritorii Ungariei. Că or fi din Ucraina sau din România, Orban este obsedat de revizionism.

Serbia, cel mai prooccidental bastion al lumii comuniste, s-a întors la matcă, la frații slavi, după ce NATO a bombardat și a fărâmițat fosta Iugoslavie. Viitorul Serbiei, paradoxal, este tot în UE, doar că peste vreo două decenii.

În România, pericolul rus nu se poate manifesta direct. Cultural și istoric, românii se tem de Rusia după anii de comunism și rapturile teritoriale săvârșite prin pactul Ribentrop-Molotov. De altfel, modul insidios prin care Moscova acționează în România se face via Washington, Bruxelles, Paris sau Berlin, rareori direct. În România, eticheta "ești prorus" aplicată cuiva este considerată jignire. De aceea n-am nicio îndoială că, în actuala campanie electorală din țara noastră, românii vor fi chemați la vot pentru a se opune rusificării României. Pe scurt, nu votați PSD-ul și pe Dragnea, fiindcă vor aduce rușii în țară. O aberație. Și tocmai fiindcă este una mare ar putea să țină. Se va uita cu ușurintă că nimeni nu e nervos în România, că îți trebuie viză ca să mergi în Rusia și că nimeni nu dorește să fie plătit în ruble, ci, eventual, în lei, de preferință în dolari ori euro.

România are însă o situație specială, care poate prăbuși țara în ceea ce se cheamă marea roșie din jurul nostru: continuarea războiului româno-român. Acest lucru face România mai vulnerabilă decât dacă Dodon ar fi câștigat alegerile, nu la Chișinău, ci chiar la București.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel